Waarom modulair ontwikkelen en bouwen

Snelheid

In onze visie moet modulair ontwikkelen en bouwen een leidend principe worden binnen de gehele sector. Dit biedt namelijk voordelen voor alle spelers. Voor u als opdrachtgever, voor bouwbedrijven en voor toeleveranciers en partners. Er zijn grote efficiencyvoordelen te behalen. Het bevordert de snelheid van het gehele bouwproces en externe factoren zijn minder van invloed. Denk aan het weer en beschikbare ruimte op de bouwplaats. Bovendien leidt het tot minder transportbewegingen.

Flexibiliteit

Met het verstrijken van de tijd kunnen uw wensen over de functie en indeling van uw gebouw veranderen. Het kan ook zijn dat uw pand in andere handen overgaat. Een nieuwe gebruiker wil het gebouw graag naar zijn eigen wensen indelen. Modulaire producten laten zich vrij eenvoudig aanpassen aan de nieuwe situatie. Wanneer het gebouw een nieuwe bestemming krijgt kunnen de modulaire elementen ontkoppeld worden en in een andere configuratie weer gekoppeld worden. We noemen dit ook wel de ‘legolisering’ van het bouwproces.

Het is ook mogelijk om de modulaire elementen te demonteren om ze vervolgens in een compleet ander gebouw te hergebruiken, met volledig behoud van functie en eigenschappen.

Minder overlast

Met modulair ontwikkelen en bouwen vindt het merendeel van risicovolle werkzaamheden in de gecontroleerde omgeving van de fabriek plaats. De montage op de bouwplaats verloopt niet alleen veel sneller maar gaat ook met minder specifieke handelingen gepaard. Dus minimaal boren, lassen, slijpen of hakken wat weer resulteert in veel minder geluid, minder brandgevaar, minder stof en rook op de bouwlocatie. Nog los van het feit dat er minder vervoer nodig is naar en van de bouwplaats. Op de bouwplaats gaan de producten in één keer door naar hun eindbestemming. Deze forse reductie van transportbewegingen levert, zeker in binnenstedelijke gebieden,  een groot voordeel voor de directe omgeving van de bouwplaats op. Het biedt tevens mogelijkheden om de omvang van de bouwplaats te beperken. Met de optimalisatie van de bouwlogistiek realiseren we veel minder CO2 -uitstoot.

Vaste maten

Het grote voordeel van modulair ontwikkelen en bouwen is het werken met vaste maten. De modules hebben standaardafmetingen. Binnen deze maatvoering is er voldoende ruimte om voor het project of de toepassing de juiste maat te kiezen. Deze vaste maten zijn overigens ook een belangrijke randvoorwaarde voor modulair ontwikkelen en bouwen. We weten uit ervaring dat 100% maatvast bouwen in de praktijk niet haalbaar is. Daar houden we dan ook rekening mee in onze modulaire producten. Voor de levering van de modules meten we de diverse raakvlakken op de bouw nauwkeurig in. En ook hanteren we speciale passtukken of prefab-elementen waarmee we de modules op de bouwplaats 100% passend maken.