Avebe Innovatiecentrum, Groningen

Nieuwbouw van een centrum met labfaciliteiten en kantoorruimte. Zetmeelaardappelteler Avebe specialiseert zich in het winnen van zetmeel en eiwitten uit aardappelen om deze vervolgens in te zetten in de (dier)voedingsindustrie. De aardappel is een rijke bron, zo stellen zij, en er is onderzoek nodig om alle mogelijkheden te ontdekken. Met deze gedachte heeft Avebe samen met Triade als investeerder uiteindelijk een locatie gekozen op de Zernikecampus. Bouwcombinatie BAM | Trebbe is geselecteerd om als aannemer mee te draaien in het bouwteamtraject voor de engineering en realisatie van Innovatiecentrum Avebe.

Het innovatiecentrum telt een oppervlakte van 7.250 m2, verdeeld over een begane grond en twee verdiepingen. Er zijn verschillende ruimtes gerealiseerd die voornamelijk de functie van laboratorium/onderzoeksruimte vervullen. Bij binnenkomst wordt een ruim atrium betreden die zich in de hoogte strekt over alle verdiepingen. Vanuit daar kunnen diverse laboratoria en ruimtes met kantoorfunctie (vergaderruimtes en werkruimtes) betreden worden. Er is eveneens plek voor diverse start-ups en er is een heuse proeffabriek aanwezig. Op de eerste verdieping zijn diverse ruimtes gerealiseerd die ingericht zijn voor industriële product- en apparaatontwikkeling. De tweede verdieping wordt vooral ingezet als vergader- en werkplekken. BAM | Trebbe is verantwoordelijk geweest voor de bouw van het innovatiecentrum en bijbehorende terreinvoorzieningen. BAM Bouw en Techniek regio Noord heeft daarnaast de installatietechniek (E & W) verzorgd.

De bouwteamfase heeft zeven en een halve maand geduurd, waarna de realisatie (deels overlappend met de ontwikkelperiode) in een periode van een jaar volgde. In juni 2018 is het centrum opgeleverd.

Ontwikkelfase

BAM is samen met Trebbe als bouwkundig aannemer in het bouwteam gestapt. Daarin heeft BAM gefungeerd als engineer voor alle facetten van het gebouw, zowel bouwkundig als installatietechnisch. Alle onderdelen zijn eveneens volledig uitgewerkt in een integraal BIM-model, met toepassing van vooruitstrevende BIM-technologieën.

Het ontwerp van SKETS Architectuurstudio is erg ruim opgezet en heeft een warme uitstraling door het veelvuldige gebruik van hout. Meer dan de helft van het gebouw buiten bestaat uit een eigentijdse houten ombouw. Binnen is hout als kenmerk doorgevoerd in een skeletstructuur met ruimtelijke raampartijen. De verschillende hoogtes in het plafond en dak zorgen ervoor dat de ruimtelijkheid overal anders is. Het atrium als entree loopt scheef met hoogteverschil en loopt door tot de tweede verdieping. Deze grote entreehal is erg kenmerkend voor het ontwerp. Voor de tweede verdieping geldt ook een scheef dak met hoogteverschillen, waardoor deze nog hoger doorloopt dan het atrium.

Het centrum van nu

Innovatiecentrum Avebe is als een vooruitstrevend gebouw ontwikkeld en ook zo uitgevoerd. De realisatie door BAM | Trebbe heeft in een jaar tijd een aantal mooie mijlpalen bereikt en uitdagingen opgeleverd.

Gericht op duurzame toekomst

Het gebouw is gericht op de toekomstige maatregelen en daarom volledig gasloos opgeleverd. Als alternatief wordt duurzame warmte geleverd door het Warmtenet van de Gemeente Groningen. Op de tweede verdieping van het innovatiecentrum is een warmtepomp geïnstalleerd ter aanvulling op deze duurzame warmte. Verder is het hele gebouw voorzien van LED-verlichting.

Kwaliteitswaarborging

Om de kwaliteit te waarborgen, is gebruik gemaakt van SnagR tijdens oplevering van het gebouw. Daarnaast zijn er externe kwaliteitscontroles door de opdrachtgever uitgevoerd.

De laatste loodjes

Het project is precies binnen de geplande tijd opgeleverd. Een uitdaging hierin was de vroegtijdige inhuizing van de gebruikers. Zij namen een grote hoeveelheid meubels mee, terwijl de afbouw nog in volle gang was. Deze zijn netjes afgeschermd om zo schade te voorkomen en daarnaast zijn vooropnames gedaan ter controle van de staat van het gebouw en de installaties.

 

Bouwcombinatie BAM | Trebbe

Als bouwcombinatie staat BAM sterk als integraal bedrijf met een breed kennisscala en Trebbe als een gecentreerde bouwkundige aannemer. De kennis en ervaring van BAM en Trebbe versterkt elkaar en uit zich in een effectieve en succesvolle samenwerking.

Projectdetails


Opdrachtgever
Hanzeborg BV, Groningen


Investeerder
Triade, Groningen


Architect
Skets, Groningen


Constructeur
BAM Advies & Engineering i.s.m. abt Wassenaar


Contractvorm
Bouwteam


Ontwikkelperiode
Januari 2017 - augustus 2017


Realisatieperiode
Juni 2017 - Juni 2018


Onderhoudscontract
Voor een periode van 10 jaar


Delen

Meer afbeeldingen