Buurtschool De Akkers, Heerenveen

Nieuwbouw integraal kindcentrum De Akkers in Heerenveen. Verouderde gebouwen, slecht onderhoud en teruglopende leerlingenaantallen; alle drie de basisscholen in wijk ‘de Akkers’ te Heerenveen liepen tegen dezelfde obstakels aan. Reden tot nieuwbouw, zo vond gemeente Heerenveen. In een nieuwe school hebben deze drie basisscholen (OBS de Commanderije, OBS de Letterbeam en CBS de Akker) de krachten gebundeld tot een multifuctionele buurtschool als versterking van de wijk.

Buurtschool de Akkers kenmerkt zich door zijn veelzijdigheid. In het centrum zijn in een totaaloppervlak van 3084 m2 drie basisscholen, een kinderopvang, een buurtcentrum en een sportzaal ondergebracht. Een uitdagende klus voor aannemer Hesco Bouw, die tijdens de enigneering van het installatieconcept BAM Bouw en Techniek heeft ingeschakeld om kennis en kunde in te brengen. Na gunning is BAM aangehouden als uitvoerende partij voor deze specifieke werkzaamheden. Een mooie opdracht waarbij elk facet in het gebouw zijn eigen klimaatconcept nodig heeft. Uiteindelijk is een integraal kindcentrum neergezet die de buurtbewoners van alle gemakken voorziet.

De ontwikkeling van buurtschool de Akkers heeft in totaal drie maanden geduurd, waarna een realisatieperiode volgde van elf maanden. In februari 2017 vond de oplevering plaats.

Ontwikkelfase

Op basis van een Design, Build & Maintain contract is BAM aan de slag gegaan met de stukken van Buro 1232 en heeft het gehele uitgewerkte installatieconcept neergezet. Alle installaties zijn in een volledig integraal BIM-model verwerkt met vooruitstrevende toepassing van BIM-technologieën, zowel op bouwkundig als technisch gebied.

Inbo Architecten is verantwoordelijk voor het extraverte ontwerp van het gebouw dat als herkenbare baken in de wijk verrijst. De wens van de opdrachtgever is in stand gehouden door een open gebouw neer te zetten met veel raampartijen en weinig muren. De openheid is het in interieur terug te zien door het creëren van leerpleinen. Lokalen zijn gepositioneerd aan een brede leerstraat die zich dus niet alleen leent als doorloop van een gang maar ook als plek om te zitten en te werken. Inbo heeft met dit concept getracht een kleurrijk en levendig gebouw in de wijk te plaatsen.

Beste prijs-kwaliteit

In de tijd van gunning is het installatieconcept gewaardeerd met beste prijs-kwaliteitverhouding. Naast het contract voor het aansluiten van alle installaties, is ook een contract afgesloten voor twintigjarig onderhoud.

Frisse Scholen

Een Frisse School kenmerkt zich door een laag energieverbruik te genereren en een gezond binnenklimaat neer te zetten. Buurtschool de Akkers scoort binnen deze toets KLASSE B (2015), wat aangeeft dat het concept goed voldoet aan de eisen die gesteld worden. Voorbeelden die deze klassering tot stand hebben gebracht zijn het gebruik van daglichtgestuurde verlichting, zonnepanelen op het dak en LED-lampen.

Secuur beheer van installaties

In de school is een Gebouwbeheersysteem aangebracht om alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties zo energiezuinig mogelijk te laten functioneren. Alle installaties zijn hierdoor centraal aan te sturen en te bedienen. Daarnaast wordt voor een goede samenhang gezorgd tussen de diverse installaties, zodat geen overmatig energievebruik kan worden veroorzaakt.

Sturen van de zon

In het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met de stand van de zon. Lokalen zijn zo geplaats dat ze niet de gehele dag in de zon staan. Daarbij is door BAM automatische zonwering toegevoegd aan het concept en zijn de zonbelaste gevels voorzien van zonwerend materiaal.

Planning

Na elf maanden bouwen is de multifunctionele buurtschool de Akkers in februari 2017 opgeleverd. Het project is daarmee binnen de gestelde tijd opgeleverd. Het obstakel van de vorst die ervoor zorgde dat nutsbedrijven niet tijdig konden leveren heeft uiteindelijk niet voor vertraging gezorgd.

Projectdetails


Opdrachtgever en hoofdaannemer
Hesco Bouw, Stadskanaal


Architect
Inbo, Heerenveen


Constructeur
Ingenieursburo Meijer en Joustra, Heerenveen


Installateur
BAM Bouw en Techniek - Regio Noord, Groningen


Contractvorm
Engineering, Build & Maintain


Ontwikkel- en realisatieperiode
Januari 2016 - februari 2017


Onderhoudscontract
Voor een periode van twintig jaar


Delen

Meer afbeeldingen