Campus Eemsdelta Groningen in Appingedam

BAM Bouw en Techniek - Regio Noord gaat de Campus Eemsdelta Groningen in Appingedam bouwen in opdracht van Stichting VO Eemsdelta. Naast dat BAM de realisatie van het project op zich neemt, is BAM vanaf het moment van opleveren 15 jaar verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw.

In de nieuwe schoolcampus komen straks vier scholen samen voor ongeveer 1700 leerlingen: 3 scholen van Stichting VO Eemsdelta (Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, Theda Mansholt College en George Martens School) en ROC Noorderpoort. Een onderdeel van de campus is het sportcomplex. Dit sportcomplex wordt uiteraard gebruikt door de school en leerlingen maar is tevens ook te gebruiken door het verenigingsleven en de gemeenschap Appingedam, Delfzijl en omgeving. 

Campus Eemsdelta Groningen staat voor: leren en werken, cultuur en sport, groen, aardbevingsbestendig en energieleverend. Het draagt bij aan een duurzame, sociale en veilige toekomst voor de regio. 

Het ontwerpteam bestaande uit De Unie Architecten, Technion adviseurs en Alferink van Schieveen Ingenieursbureau heeft een gedetailleerd ontwerp opgeleverd.

Het gebouw is gefundeerd op ongeveer 1100 prefab heipalen. Hierop komt een betonnen fundatie met een beganegrond vloer van kanaaplaten en deels een in het werk gestorte betonvloer. 
De constructie bestaat vervolgens uit een staalconstructie waarbij de verdiepingsvloeren ook van kanaalplaten zijn. De gevels worden uitgevoerd als houtskeletbouwgevel elementen. De dakconstructie van de sporthal bestaat uit grote gelamineerde houten liggers. 

Na opdracht heeft BAM Bouw en Techniek samen met het ontwerpteam opgetrokken om het ontwerp op te werken naar een uitvoeringsgereed ontwerp.

De huidige schoolgebouwen in Appingedam zijn niet aardbevingsbestendig en daarnaast zijn ze te groot voor het aantal leerlingen. Door bijdragen van de NAM en het Rijk ontstond de kans om een nieuwe campus bouwen. 

De nieuw te bouwen onderwijscampus, die zowel voortgezet als middelbaar beroepsonderwijs aanbiedt, is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Eemsdelta, de Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta en Stichting Noorderpoort. Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta is verantwoordelijk voor de bouw en de exploitatie van de gebouwen. 

Realisatie en onderhoud

De realisatie van de campus is gegund aan BAM Bouw en Techniek, tevens verzorgt BAM de installaties en straks, als het gebouw is opgeleverd, het beheer en onderhoud aan de installaties voor een periode van 15 jaar. Een mooie integrale opdracht. 

De bouw is gestart in januari 2021 en wordt opgeleverd in september 2022. Voor een grootschalig project als deze is 1,5 jaar een relatief korte bouwtijd. Om de oplevering in september volgend jaar te halen, worden twee bouwstromen tegelijkertijd ingezet. 

De bouw volgen? 

Dat kan via de 'BAM bouwt' app. Via onderstaande QR-codes is de app direct te downloaden.

Ook is het mogelijk de bouw live te volgen via de webcam op de bouwplaats

Projectdetails


Opdrachtgever
Campus Eemsdelta Groningen


Participerende partijen

  • De Unie Architecten
  • Technion adviseurs
  • Alferink van Schieveen Ingenieursbureau

Uitvoeringsperiode
Q1 2021 - Q3 2022


Onderhoudscontract
Voor een periode van 15 jaar


Delen

Android

BAM bouwt QR Android

IOS

BAM bouwt QR IOS

3D / VR film Campus Eemsdelta Groningen

Bouwupdate november 2021

Viering hoogste punt

Bouwupdate september 2021

Meer afbeeldingen