Campus Eemsdelta Groningen in Appingedam

BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Noord heeft de Campus Eemsdelta Groningen in Appingedam gebouwd in opdracht van Stichting VO Eemsdelta. Naast dat BAM de realisatie van het project op zich nam, is BAM vanaf het moment van opleveren 15 jaar verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw.

In de schoolcampus bevinden zich vier scholen voor ongeveer 1700 leerlingen: 3 scholen van Stichting VO Eemsdelta (Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, Theda Mansholt College en George Martens School) en een school van ROC Noorderpoort. Een onderdeel van de campus is het sportcomplex. Dit sportcomplex wordt uiteraard gebruikt door de school en leerlingen maar is tevens te gebruiken door het verenigingsleven en de gemeenschap Appingedam, Delfzijl en omgeving. 

Campus Eemsdelta Groningen staat voor: leren en werken, cultuur en sport, groen, aardbevingsbestendig en energieleverend. Het draagt bij aan een duurzame, sociale en veilige toekomst voor de regio. 

Het ontwerpteam bestaande uit De Unie Architecten, Technion adviseurs, Alferink van Schieveen Ingenieursbureau en Felixx Landscape Architects and Planners heeft een gedetailleerd ontwerp opgeleverd. De campus is ontworpen als integraal onderwijslandschap, waarbij architectuur en landschap met elkaar verweven zijn.

Het gebouw is gefundeerd op ongeveer 1100 prefab heipalen. Hierop kwam een betonnen fundatie met een beganegrond vloer van kanaalplaten en deels een in het werk gestorte betonvloer. De constructie bestaat vervolgens uit een staalconstructie waarbij de verdiepingsvloeren ook van kanaalplaten zijn. De gevels zijn uitgevoerd als houtskeletbouwgevel elementen. De dakconstructie van de sporthal bestaat uit grote gelamineerde houten liggers. 

Na opdracht heeft BAM Bouw en Techniek samen met het ontwerpteam opgetrokken om het ontwerp om te werken naar een uitvoeringsgereed ontwerp.

De voormalige schoolgebouwen in Appingedam waren niet aardbevingsbestendig en daarnaast te groot voor het aantal leerlingen. Door bijdragen van de NAM en het Rijk ontstond de kans om een nieuwe campus te bouwen. 

De onderwijscampus, die zowel voortgezet als middelbaar beroepsonderwijs aanbiedt, was een gezamenlijk initiatief van de gemeente Eemsdelta, Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta en Stichting Noorderpoort. Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta was verantwoordelijk voor de bouw en de exploitatie van de gebouwen. 

Realisatie en onderhoud

De realisatie van de campus was gegund aan BAM Bouw en Techniek. Tevens verzorgde BAM de installaties.  En nu het gebouw is opgeleverd, draagt BAM de zorg voor het beheer en onderhoud aan de installaties voor een periode van 15 jaar. Een mooie integrale opdracht. 

De bouw startte in januari 2021 en is opgeleverd in september 2022. Voor een grootschalig project als deze is 1,5 jaar een relatief korte bouwtijd. Om deze korte bouwtijd te behalen zijn twee bouwstromen tegelijkertijd ingezet. 

 

Projectdetails


Opdrachtgever
Campus Eemsdelta Groningen


Participerende partijen

  • De Unie Architecten
  • Felixx Landscape Architects and Planners
  • Technion adviseurs
  • Alferink van Schieveen Ingenieursbureau

Uitvoeringsperiode
Q1 2021 - Q3 2022


Onderhoudscontract
Voor een periode van 15 jaar


Delen

Android

IOS

3D / VR film Campus Eemsdelta Groningen

Bouwupdate november 2021

Viering hoogste punt

Bouwupdate september 2021

Meer afbeeldingen