Aan de Zuidas in Amsterdam heeft BAM in opdracht van ABN AMRO een circulair paviljoen gebouwd: Circl. Circl is energiezuinig en demontabel ontwerpen en volgens duurzame en circulaire principes gebouwd. Het resultaat is een inspirerende ontmoetingsplek voor klanten en collega’ van ABN AMRO, maar ook voor belangstellenden, buurtbewoners en voorbijgangers. Het gebouw biedt daarvoor onder meer evenement- en vergaderruimtes, een daktuin, een restaurant en rooftopbar.
Het ABN AMRO Paviljoen vormt een voorbeeld voor de circulaire gebouwen van morgen. Het Paviljoen is een ‘living lab’ dat zich gedurende zijn levensduur continue kan aanpassen aan de veranderingen vanuit het gebruik, zijn omgeving en de laatste stand der techniek. Op deze manier vormt het gebouw een flexibel platform waarin de ideeën, concepten en strategieën van morgen kunnen worden verkend en ontwikkeld. BAM is vanaf de eerste dag betrokken geweest bij de advisering en engineering van de circulaire gedachte. Alles voorzien van materiaalpaspoorten die als extra laag zijn toegevoegd aan het BIM-systeem. Circulariteit streeft er naar om de impact van het gebouw op de natuurlijke wereld die het vervangt zo klein mogelijk te maken. Om dit te bereiken faciliteert het ontwerp de meest hoogwaardig mogelijke herbruikbaarheid van het object, producten en grondstoffen en minimaliseert zo zijn huidige en toekomstige footprint.
Om dit doel te bereiken, maakt het Paviljoen optimaal gebruik van zijn omgeving zonder daarmee zijn eigen flexibiliteit, zelfstandigheid en circulariteit te verliezen. In het Paviljoen ervaart de gebruiker het circulaire karakter en beleeft hij de interactie tussen het gebouw en het klimaat, de samenleving en de techniek.
Het circulair bouwen van het paviljoen, inclusief de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, is geen eenvoudige opgave. Om de duurzame ambities en duurzame uitstraling te kunnen beantwoorden, is bijvoorbeeld de hoofddraagconstructie van het Paviljoen uitgevoerd in een hybride constructie van vuren en larikshout, dat demontabel is.
Ook de vloeren zijn bijzonder. Voor het circulair paviljoen van ABN AMRO levert global-E–systems speciale panelen gevuld met anorganische zouten, die naar gelang de temperatuur van fase veranderen. Ze moeten grote temperatuurschommelingen in het circulaire gebouw dempen. Zodra de ruimtetemperatuur boven de 20 graden komt, smelten de zoutkristallen en nemen ze warmte op. ’s Nachts worden ze weer gekoeld met circulerend water. Zo daalt de temperatuur, kristalliseert het zout en is het systeem de volgende morgen geheel opgeladen voor een nieuw cyclus.
Er worden meer bijzondere technieken en materialen toegepast in het paviljoen. Zoals nieuwe kaderloze PV-panelen tegen de horizontale gevelbanden en borstweringen. Ook de houten liftkoker is uniek. Mitsubishi laat daar straks liften in op en neer gaan. De fabrikant krijgt betaald per transportbeweging en blijft eigenaar van de lift en heeft er dus alle belang bij dat die het zo goed mogelijk doet.
De gerecyclede kozijnen voor de binnenwanden in de kelderverdieping zijn bijzonder. Al dat materiaal is door startup-bedrijf New Horizon verzameld bij sloopprojecten. De kozijnen worden op maat gemaakt en sporen van dat eerdere leven zullen zichtbaar blijven voor de kenner.
Dagelijks komt het bouwteam met nieuwe oplossingen op de proppen. Zo zit er nu een opvallend blauwe isolatiemateriaal tegen het plafond, gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken.
De circulariteit wordt niet onder stoelen of banken geschoven maar uitgedragen. Er is iets ontstaan dat we vooraf niet hadden kunnen bedenken. Een heel ruw en ongepolijst gebouw.
Het bouwen van een circulaire Paviljoen is geen eenvoudige opgave. Met name de technische installaties vormen hierbij een grote uitdaging. Samen met De Techniek achter Nederland maakten we met collega Gijs Limmen een drieluik over de technische installaties in circulaire omgeving.
Je leest deze artikelen hier:
Artikel 1: http://bit.ly/Artikel1_ABNAMRO
Artikel 2: http://bit.ly/Artikel2_ABNAMRO
Artikel 3: http://bit.ly/Artikel3_ABNAMRO
Opdrachtgever
ABN AMRO
Gebruiker
ABN AMRO
Architect
Architecten CIE
Adviseurs
Projectmanagement TRAJECT / Adviseurs & Managers BV / Bouwfysisch adviseur DGMR
Bouwtijd
10 maanden
Opleverdatum
juni 2017
Samenwerkingsvorm
De Ronde Tafel