Circulaire transformatie zwemparadijs Tropicana, Rotterdam

BlueCity en BAM Bouw en Techniek - Regio Zuidwest hebben een driejarige partnership-overeenkomst. Samen bundelen zij hun krachten om circulaire innovaties in de gehele bouwketen te verwezenlijken. ‘Daarbij gaat het niet alleen om expertise,’ stelt Yvette Govaart, directeur Vastgoed van BlueCity, ‘maar is juist de wil om van onze ervaringen te leren én om samen impact af te dwingen in de bouwpraktijk, enorm belangrijk.’

En zo zijn BlueCity en BAM begonnen met de circulaire transformatie van het voormalige zwemparadijs Tropicana in Rotterdam. Tot de eerste gezamenlijke projecten behoren het realiseren van de Foodhub en het Wetlab. Ook zijn er plannen voor productie- en kantoorruimtes in wat vroeger de technische ruimte ónder het zwembad was.

 

Van schetsontwerp naar circulair inkopen

Gertjan de Wit, projectleider van BAM, vertelt over de hergebruikte materialen die zijn team toepast in het realiseren van de Foodhub en het Wetlab. Beide projecten kennen een ontwerp van architectenbureau Superuse Studios waarmee BlueCity samenwerkt.

‘Superuse Studios zorgt voor het schetsontwerp en BlueCity maakt zelf een functioneel programma van eisen’, vertelt Gertjan. ‘En die werken we in overleg met elkaar verder uit. Het is niet een keihard bestek, maar een soort richting waar de ruimte en onderdelen aan moeten voldoen. Op basis daarvan maken wij een raming met daarin aangegeven welke materialen wij toepassen. En welke tweedehands producten we inzetten.’

‘De uitdaging zit ‘m erin om producten te vinden die zoveel mogelijk weer her-inzetbaar zijn. Het materiaal is natuurlijk wat goedkoper, maar er zit vaak wel wat meer arbeid in’, aldus Gertjan.

 

Oude balken, voormalige dakisolatie en Trespa® op maat

Gertjan zoekt gebruikte materialen die hij vrij makkelijk in kan zetten. De manier van aanlevering is zoals bij nieuwe bouwmaterialen. Gertjan: ‘Het is afhankelijk van hoe we dat met de leverancier afstemmen. Maar in principe komt het ook bij een opslag vandaan en wordt het gewoon getransporteerd.’

‘De houten balken vind ik wel een mooie’, noemt Gertjan als voorbeeld. ‘Tweedehands oude balken – vrij grote, zware balken – laten wij zagen tot handzame balken voor het maken van wanden. Die balken zijn ruwer omdat ze alleen gezaagd worden en niet geschaafd.’

 

‘We hebben Trespa®-beplating als wandafwerking’, vertelt Gertjan over de gebruikte Trespa®-platen die hij op de circulaire bouwmarkt vond (Gebruiktebouwmaterialen.com). ‘Wij laten de beplating door de leverancier op maat zagen; dat is gunstig. In overleg met de opdrachtgever bekijken we wat wij doen met gaatjes zoals oude schroefgaten en dergelijke.’

 

Gertjan: ‘De zand-cement dekvloer van de foodhub is nieuw, maar brengen we deze aan op hergebruikte EPS-isolatieplaten. Ouderwetse piepschuimplaten zogezegd. Die tweedehands EPS-platen zijn van een dak afkomstig en kunnen wij helemaal hergebruiken voor de ondervloer. Daar zijn wel stukken vanaf, maar dat is prima voor deze toepassing.’

 

De bierbrouwerij en de verwarmingsinstallatie

BlueCity realiseert niet alleen nieuwe circulaire productieruimten zoals de Foodhub en het Wetlab. BlueCity huisvest uitsluitend circulaire bedrijven – onder meer architectenbureau Superuse Studios – in een circulaire kantoorvleugel. In het voormalige zwemparadijs zijn al werkplekken gerealiseerd uit voor 90% hergebruikt materiaal. Ook ontwikkelt BlueCity evenementruimten, congresfaciliteiten en een shortstay formule in het pand. De hele transformatie is erop gericht om te laten zien dat er een afvalloze stad kan bestaan – een circulaire voorbeeldstad – waarin de economische waarde van reststromen gemaximaliseerd wordt..

Gertjan beaamt dat: ‘Een belangrijk punt binnen BlueCity is dat de ondernemers elkaars reststromen proberen te gebruiken. Zo wordt de koffiedrap van het café gebruikt als bodem voor de oesterzwamkweker.’

‘Wij doen ook de werktuigbouwkundige-installaties voor BlueCity’, gaat Gertjan verder. ‘Waar je in de bouw wat makkelijker tweedehands materialen kunt toepassen, zit je bij installaties met certificeringen en dat soort dingen. Dus daar gebruiken we in verhouding wat minder tweedehands.’

Toch hebben BAM en BlueCity een mooi circulaire toepassing gevonden samen met brouwerij Vet &Lazy die speciaalbieren produceert: de verwarmingsinstallatie van BlueCity gebruikt voortaan de reststroom van de brouwerij.

 

‘Het restwater van de bierbrouwerij gebruiken we als verwarmingswater. Het productiewater heeft een temperatuur van vijftig graden en dat wordt normaal gesproken geloosd. Nu gebruiken wij dat als inkomend water voor onze verwarmingsinstallatie’, aldus Gertjan.

 

Een zwembad vol mogelijkheden

BAM levert in mei 2020 de Foodhub op. BAM realiseert onder meer de gecombineerde koel- en vriescel met hergebruikte sandwichpanelen van partner Kingspan en plaatst in de cellen tweedehands deuren in samenwerking met Hans van der Meijs B.V.

 

‘We maken drie keukens met koelcellen die BlueCity aan voedselproducenten kan verhuren voor het bereiden van producten. Dat zijn dan ook weer ondernemers die zoveel mogelijk duurzaam bezig zijn’, vertelt Gertjan.

'De stalen kozijnen die we toepassen in de nieuwe scheidingswanden zijn in het verleden “geoogst” door BlueCIty zelf’, weet Gertjan.

Daarna volgt de oplevering van het Wetlab. Gertjan: ‘Dat is een ruimte die ingericht wordt als een laboratorium. Daar hebben verschillende ondernemers vanuit BlueCity de faciliteiten om onderzoeken te doen.’

In ontwikkeling zijn de technische ruimtes in de kelder van het zwembad in kelder. Daar volgen ook productie- en kantoorruimtes. Want BlueCity omschrijft zichzelf als zwembad vol mogelijkheden en een speeltuin voor circulaire bedrijven. Met als ultieme doel: voorbeeldstad voor de circulaire economie.

Een doelstelling waar BAM Bouw en Techniek – Regio Zuidwest zich in kan vinden. ‘Niet afwachten, maar voorop willen lopen’, motiveerde Fred de Jonge, regiodirecteur van BAM, de partnership met BlueCity om gezamenlijk circulaire innovaties in de bouw te realiseren.