Consolidatie Poort Waerachtig en rondelen Vief Köp en Haet en Nijt

De restauratiewerkzaamheden aan poort Waerchtig en de rondelen Vief Köp en Haet ende Nijt in Maastricht maakten onderdeel uit van een groot onderhoud aan de zuidelijke stadsomwalling. Poort Waerachtig werd gebouwd in 1888 en vormde een rechtstreekse verbinding tussen de stad en het in aanbouw zijnde ‘Villapark’ tussen Maastricht en Sint Pieter. Rondeel Haet ende Nijt is een begin 16e eeuws rondeel en vormt samen met het Vief Köp rondeel de uitbreiding van de stadsomwalling. De naam van de Vief Köp verwijst naar de hoofden van vijf verraders die in 1638 op een staak gespietst werden om ze aan de Spaanse vijand te tonen.

De gemeente Maastricht wil de waarde van de vestingwerken versterken door te investeren in het behoud, de beleving en de betekenis van deze vestingwerken.

Schakel & Schrale Maastricht was de aangewezen partij voor het specialistisch restauratiewerk aan deze vestingwerken. Daarbij is metselwerk van baksteen en hardsteen geconsolideerd met respect en aandacht voor de aanwezige flora en fauna en zijn de aanwezige mergelblokken gerestaureerd of vervangen.

Om een bijdrage te leveren aan de historische uitleg over de rondelen heeft Schakel & Schrale Maastricht op rondeel Vief Köp een houten staak geplaatst en het gietijzeren kanon op rondeel Haet ende Nijt voorzien van een rijdend onderstel. De staak is een replica van de houten staak waarop de vijf hoofden van de stadsverraders waren gespietst. Zowel de houten staak als het houten onderstel komen uit de eigen timmerplaats van BAM in Roermond. Het verrijdbare onderstel van een kanon (affuit), is op basis van oude tekeningen en schetsen gereconstrueerd. De grootte en zwaarte van het kanon bepaalden daarbij de dimensionering van het affuit.  

Lees ook: Behouden, beleven en betekenis geven
 

Projectdetails


Opdrachtgever
Gemeente Maastricht


Realisatie
Mei 2028 - november 2018


BAM bedrijf
Schakel & Schrale Maastricht


 

Delen

Meer afbeeldingen