Crematorium Ommeland en Stad

De constatering door BAM Bouw en Techniek van een tekort aan crematoria in Groningen heeft geleid tot de ontwikkeling van crematorium Ommeland en Stad. Na het koppelen van een kavel aan het beoogde crematorium, heeft Respectrum Crematoria BV zich gemeld als investeerder en opdrachtgever. Hierna is de ontwikkeling en ook de bouw van het crematorium in gang gezet.

Crematorium Ommeland en Stad is gevestigd op een terrein met een oppervlakte van zo’n vier hectare. Op het terrein is een parkeerterrein gelegen en zijn er diverse paden die leiden naar de strooiweide en de ingang van het crematorium. Het crematorium zelf neemt een oppervlakte van 1.850 m2 BVO in, bestaande uit enkel een begane grond. Er zijn verschillende ruimtes, die zo ingericht zijn dat de in- en uitstroom van twee crematies tegelijkertijd kan plaatsvinden. Dit is mogelijk door de scheiding van de condoleanceruimte in twee delen. Naast de condoleanceruimtes is er een ceremonieruimte aanwezig. Deze ruimte heeft een extra hoog plafond en muren die grotendeels bedekt zijn met raampartijen, wat een ruimtelijk effect geeft. Daarnaast zijn er meerdere opbaarkamers, is er één ovenruimte, is er kantoorruimte en zijn er meerdere voorzieningen voor de nabestaanden. Naast de bouw van deze ruimtes, zijn ook alle werktuigbouwkundige installaties, elektrische installaties en ruim 150 zonnepanelen door BAM geïnstalleerd.

De ontwikkeling van crematorium Ommeland en Stad heeft in totaal zeven maanden geduurd, waarna een realisatieperiode volgde van negen maanden. Begin december 2017 vond de oplevering plaats.

ONTWIKKELFASE
Na het gezamenlijk ondertekenen van een Design & Build (DB) contract, zijn de ontwikkelingen van crematorium Ommeland en Stad in gang gezet. Daarbij is speciale aandacht besteed aan de meest duurzame toepassingen. Het project is daarnaast volledig vanuit een integraal BIM model gerealiseerd met vooruitstrevende toepassing van BIM-technologieën, zowel op bouwkundig als technisch gebied.

A&E Architecten heeft in het ontwerp een intieme sfeer gevangen die gecombineerd wordt met openheid. De intieme sfeer is neergezet bij binnenkomst, waarbij het gevoel van een warme woonkamer sterk naar voren komt. Bij binnentreden van de ceremonieruimte word je juist overspoeld door zicht op het park, waardoor men de blik kan laten dwalen. Vanaf het park kan de buitenkant van het crematorium bewonderd worden, waar meteen de ‘eyecatcher’ te zien is. Het gaat hier om de omliggende daklijst die een paviljoenachtige uitstraling geeft en een beschermend gevoel biedt. Deze daklijst wordt op een bepaalde plek ondersteund door een boomconstructie en op bepaalde plekken zweeft deze rondom het gebouw. Door de plaatsing van het gebouw in het midden van het veld wordt deze omringd door vijvers. Zo lijkt het alsof het gebouw deels in het water staat. Het omliggende park met zijn vijvers is ontworpen door Buro Hollema.

DUURZAAMSTE CREMATORIUM
Crematorium Ommeland en Stad heeft een voortvarende realisatieperiode gekend en kenmerkt zich zelfs als het groenste crematorium van Nederland!

BREEAM-NL certificering
Het crematorium is beoordeeld op zijn duurzaamheidsprestatie en is op basis van de richtlijnen die zijn gesteld voor de ontwerpfase van een nieuwbouw crematorium beloond met een BREEAM-NL Excellent certificaat. Dit houdt in dat BAM tijdens de ontwerpfase een score van tenminste 70% heeft behaald voor het toepassen van verschillende duurzaamheidsmaatregelen. Deze maatregelen zijn onder andere het warmteterugwinningssysteem dat op de oven is geplaatst, het gebruik van een bewegingsmelder op verlichting, het hergebruik van materialen en het gebruik van duurzame, demontabele materialen. Crematorium Ommeland en Stad is hiermee zelfs het eerste crematorium in Nederland met een BREEAM-NL certificering.

Planning
In maart 2017 is de bouw van het crematorium gestart en één december 2017 heeft de oplevering plaatsgevonden. Het project is daarmee binnen de gestelde tijd opgeleverd. Door toepassing van BREEAM is er daarna nog twee weken tijd gegeven voor het gebruiksklaar maken van het gebouw.

Kwaliteitsborging
Om de kwaliteit te waarborgen, is gebruik gemaakt van snagR tijdens oplevering van het gebouw. Daarnaast hebben externe adviseurs en opzichters een adviserende rol gespeeld, om zo het eindresultaat tot een hoger niveau te tillen.