De Nieuwe Kolk, Assen

Een nieuwe parel in de Drentse hoofdstad. De Nieuwe Kolk biedt, sinds de opening in maart 2012, de Asser bevolking een keur aan activiteiten op cultureel gebied. BAM Utiliteitsbouw regio Noord heeft dit project gerealiseerd in opdracht van Gemeente Assen op basis van een Design & Build contract.

Het project betreft de nieuwbouw van een multifunctioneel gebouw met een bruto vloeroppervlakte van circa 48.000 m². De Nieuwe Kolk biedt ruimte aan kunst en cultuur. Maar ook aan wonen en werken. De spil in dit multifunctionele gebouw is de openheid en logische verbinding tussen alle diensten met het Cultuurportaal. Dit is centrale punt in het gebouw biedt toegang tot Theater & Bioscoop De Nieuwe Kolk, de Openbare Bibliotheek Assen (verkozen tot mooiste bieb van 2012), Centrum Beeldende Kunsten Drenthe en de ondergrondse parkeergarage en fietsenkelder. Daarnaast zijn er nog kantoorruimten en appartementen gerealiseerd in het complex.

Ruim dertig maanden is er gebouwd aan het nieuwe complex ter grootte van 48.000 m². Een zeer compacte bouwperiode, welke is bewerkstelligd door het ontwerptraject voor een deel parallel aan de realisatie te plannen. De toepassing van BIM is bij deze aanpak cruciaal geweest. Hierdoor kon optimaal integraal worden gewerkt door alle ontwerppartijen, met een beperkt risico van informatie- en tijdverlies. BAM Utiliteitsbouw regio Noord was hoofdaannemer met integrale verantwoordelijkheid voor alle disciplines van ontwerp, advisering en bouwkundig, elektrotechnisch- en werktuigbouwkundige installaties en terreininrichting. De technische ontwikkeling en het projectmanagement van het werk is uitgevoerd op basis van een design & build contract.