De Zalmhaven, Rotterdam

De Zalmhaven is een nieuwbouwproject in het hart van Rotterdam. Het project is ontwikkeld door Zalmhaven CV, een samenwerkingsverband van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en (gebieds)ontwikkelaar en investment manager Amvest. 

De Zalmhaven (het project) bestaat uit ongeveer 485 hoogwaardige appartementen, verdeeld over een complex met drie torens: De Zalmhaven I, ontworpen door Dam & Partners, en De Zalmhaven II en II, ontworpen door KAAN architecten. De Zalmhaven I, met 256 appartementen, wordt met 215 meter het hoogste gebouw van de Benelux. De Zalmhaven II en III, beiden tevens 70 meter hoog, ontspringen uit een solide plint met duidelijk gemarkeerde ingangen. In deze torens, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, worden 196 appartementen en 33 eengezinswoningen gerealiseerd, in de koop- en huursector. Voor bewoners is er een grote gedeelde tuin op het dak, een parkeergarage en mogelijk een uitkijkplatform met een eersteklas uitzicht over Rotterdam.

Het uiterlijk van De Zalmhaven is met uiterste zorg ontworpen. Zo is bij het ontwerp van de plint -de ‘’gevel’’ die vanaf de straat het best zichtbaar is- het uitgangspunt geweest dat het uiterlijk hiervan levendigheid toevoegt aan het straatbeeld. Zo komen er in de plint voordeuren van de stadswoningen en entrees van de appartementen, naast de mogelijke entrees van kantoren en commerciële voorzieningen. Ook zijn er terrassen en balkons aan de straat- en parkzijde gerealiseerd. Deze en andere facetten versterken de levendigheid en de beleving van het gebied in het scheepsvaartkwartier.

Daarbij zijn er bij het ontwerp van De Zalmhaven enkele andere bijzondere noemenswaardigheden. Zo heeft de witte rasterfaçade betrekking op de traditionele, sobere architectuur van de scheepswerf en het raster is bovendien een bindend motief dat de verschillende blokken in een uniek geheel verbindt. De voetafdruk van elke toren is een gespleten en verschoven vierkant, waardoor er meer hoeken en een interessant scala aan woningen in verschillende groottes ontstaan, allemaal met hoekvensters die een verbluffend uitzicht bieden.

Op een unieke wijze realiseren wij de De Zalmhaven I.

Om de hoogste wolkenkrabber van de Benelux te bouwen, heeft BAM, samen met Civiele technieken de Boer, een hijsloods ontwikkeld. Een soort fabriekshal op vier poten die onze collega’s een veilige, geconditioneerde werkomgeving biedt. Elke week – als we een verdieping voor De Zalmhaven gerealiseerd hebben – vijzelen we de hijsloods omhoog.

Bekijk onze video waarin je ziet hoe de hijsloods opgebouwd wordt en waarin collega Frans Quataert vertelt over de voordelen van deze bouwmethode.

BAM Bouw en Techniek kent de wereld van haar klant en de wens van de gebruiker. Integraal denken en doen begint bij ons. Professioneel en met maximale focus op de wereld van de gebruikers van onze gebouwen. Wij realiseren huisvestingsoplossingen die flexibel zijn in functie, ruimte en gebruik. Zodoende zijn het gebouw én de installaties klaar voor de veranderende functie en technologie van de toekomst.​

Building the present, creating the future

Meer informatie


BAM bouwt

Voor omwonenden en overige belangstellenden is er een speciale projectwebsite: BAMbouwtdeZalmhaven. Op deze website leest u meer over over de voortgang van de bouw.

Delen

Meer afbeeldingen