Depot Amsterdam Noord, Amsterdam

In Amsterdam-Noord staat de nieuwe, energieneutrale bewaarplaats voor de archieven van Stadsarchief Amsterdam. In opdracht van de gemeente Amsterdam heeft BAM Bouw en Techniek – Regio Noordwest het ‘Depot Amsterdam Noord’ ontwikkeld, gebouwd en in onderhoud voor vijftien jaar. De archiefbewaarplaats biedt met een vloeroppervlakte van 2.665 vierkante meter ruimte aan 45 strekkende kilometer aan archiefstukken van na 1811.

Stadsarchief Amsterdam zocht een geschikte uitbreiding op de depotruimtes in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat. Deze locatie in de Amsterdamse binnenstad is toegankelijk voor publiek en bevat archiefstukken van voor 1811. De archieven van na 1811 vergen andere klimaatomstandigheden met de juiste temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. De gemeente Amsterdam heeft het ontwerp dat BAM voor het Depot Amsterdam Noord indiende bij een aanbesteding geselecteerd.

Vaste archiefstelling

‘Samen met architectenbureau cepezed zijn wij enthousiast aan de slag gegaan. Ons doel was een zo simpel mogelijk gebouw te ontwerpen, dat voldoet aan de eisen’, zegt Chris Jonker, tendermanager van BAM Bouw en Techniek - Regio Noordwest.

Het integrale ontwerp van BAM en architectenbureau cepezed kenmerkt zich door de oplossing voor de archiefstellingen. BAM heeft een vaste, tien meter hoge archiefstelling toegepast waarop tussenvloeren bevestigd zijn. Op vier niveaus kunnen medewerkers van het Stadsarchief de stellingkasten bereiken. Dat is ook de wens van de opdrachtgever: alle documenten moeten handmatig te vinden en te pakken zijn.

‘Verrijdbare archiefkasten ontbreken in ons ontwerp. Wij hebben gekozen voor een gebouw met een vaste, tien meter hoge archiefstelling. Vaste stellingen vereisen geen onderhoud en verrijdbare kasten wel’, legt Chris Jonker uit.

Duurzaamheid en circulariteit

Depot Amsterdam Noord is energieneutraal. Het depot beschikt over achthonderd PV-panelen op het dak én driehonderd panelen aan de gevel en in combinatie met onder meer warmtewisselaars zorgen die ervoor dat het gebouw jaarlijks minimaal evenveel energie opwerkt als verbruikt.

En BAM heeft het materiaalgebruik geminimaliseerd door geprefabriceerde componenten toe te passen en bijvoorbeeld geen betonnen tussenvloeren te realiseren. Dat resulteerde in een gebouw dat zich snel liet assembleren en in de toekomst eenvoudig te demonteren is. Zo geeft BAM invulling aan de ambities van de gemeente Amsterdam om bij te dragen aan de circulaire economie.

‘Bijkomend voordeel is dat het gebouw snel waterdicht is, waardoor we de vochttoetreding tijdens de bouw beperken. Dat is van belang om bij de ingebruikname direct een stabiel binnenklimaat te bereiken’, aldus Chris Jonker.

In bedrijf

Het Stadsarchief Amsterdam kon volgens planning in de zomer van 2019 inhuizen. Depot Amsterdam Noord is in bedrijf en feestelijk geopend door burgemeester Femke Halsema. BAM Bouw en Techiek – Regio Noordwest ontzorgt de gemeente Amsterdam in de onderhoudsperiode van vijftien jaar. Bovendien staat BAM garant voor de energieprestatie van het depot.

Projectdetails


Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam


Architect
architectenbureau cepezed


Contractvorm
UAV-gc


Ontwikkelperiode
januari 2018 - augustus 2018


Realisatieperiode
september 2018 - augustus 2019


Onderhoudscontract
Voor een periode van 15 jaar


 

Delen

Meer afbeeldingen