Duurzaam Stadsarchief

BAM Bouw en Techniek gaat in de hoofdstad opnieuw circulair bouwen. Na de zomer begint in Amsterdam-Noord de realisatie van een bewaarplaats voor het Stadsarchief. Het duurzame gebouw, nul-op-de-meter, wordt in juni 2019 overgedragen aan het Stadsarchief Amsterdam, waarna een vijftienjarige onderhoudsperiode ingaat.

Stadsarchief Amsterdam zit dringend verlegen om extra opslagruimte. De huidige depotcapaciteit van 43 kilometer in het prominente gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat is niet toereikend om alle archiefstukken te bewaren. Met het nieuwe gebouw wordt 45 kilometer extra plankruimte toegevoegd.

‘Samen met architectenbureau cepezed zijn wij enthousiast aan de slag gegaan. Ons doel was een zo simpel mogelijk gebouw te ontwerpen, dat voldoet aan de eisen’, zegt Chris Jonker, tendermanager van BAM Bouw en Techniek regio Noordwest.

Vaste archiefstelling

‘Betonnen tussenvloeren, waarop verrijdbare archiefkasten staan, ontbreken in ons ontwerp. Wij hebben gekozen voor een gebouw met een vaste, tien meter hoge archiefstelling. Dat maakt het gebouw iets groter, maar tegelijkertijd over de gehele levensduur goedkoper, want vaste stellingen vereisen geen onderhoud en verrijdbare kasten wel.’

Snel waterdicht

De toepassing van geprefabriceerde componenten met gangbare, standaard systeemmaten maakt het mogelijk het gebouw snel te assembleren en in de toekomst eenvoudig te demonteren. ‘Zodat het later een andere inrichting of functie kan krijgen. Bijkomend voordeel is dat het gebouw snel waterdicht is, waardoor we de vochttoetreding tijdens de bouw beperken. Dat is van belang om bij de ingebruikname direct een stabiel binnenklimaat te bereiken.’

Het duurzame karakter komt tot uiting in de grootschalige toepassing van pv-panelen. Naast achthonderd zonnepanelen op het dak komen deze terug in een horizontale band op de gevels aan de straatzijde. ‘Zo ontstaat een mooie eenvoudige archiefdoos’, aldus Jonker.