Fries Museum, Leeuwarden

2012 is het Fries Museum de trotse eigenaar van het nieuwe museum op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. De aannemers Bouwcombinatie Leeuwarden Centrum vof - bestaande uit BAM Utiliteitsbouw, Koopmans bouwgroep en Friso bouwgroep - in samenwerking met BAM Techniek hebben het gebouw volgens plan en binnen budget opgeleverd.

Het museum is een ontwerp van architect Hubert-Jan Henket van Bierman Henket architecten, in samenwerking met Bonnema Architecten uit Hardegarijp.  Aanleiding voor de nieuwbouw vormde het legaat van de Friese architect Abe Bonnema, die bij zijn dood in 2001 een bedrag van 18 miljoen Euro naliet aan een nieuw te bouwen Fries Museum. In september 2013 opent het museum zijn deuren voor het publiek.

Stoer en open gebouw 

Een reusachtig dak dat gedragen wordt door elf enorme houten en stalen kolommen van twintig meter. Een imposante glasgevel van 440 m² glas aan de voorkant van het gebouw, omringd door natuursteen. Het zijn een aantal in het oogspringende elementen in het ontwerp van het nieuwe Fries Museum. Architect Hubert-Jan Henket licht toe: ‘Het gebouw is niet alleen functioneel, maar wil juist inspireren en stimuleren tot trots en gemeenschapszin.’ Saskia Bak ‘Architect Henket stelde aan het begin: geef maar aan wat jullie nodig hebben, dan maak ik er architectuur van. Nou, dat is uitstekend gelukt!’ 

Het is een stoer en open gebouw, met onder meer een grote centrale hal, 30 museumzalen, een activiteitenruimte en een theaterzaal. Het museum krijgt gezelschap van het Filmhuis Leeuwarden, dat de theaterzaal als grote filmzaal gebruikt en daarnaast nog twee kleinere filmzalen exploiteert.

Over Friesland en de Friezen

Het nieuwe Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in Nederland’. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. De schilderijen van Gerrit Benner, het zwaard van Grutte Pier, de film De Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland. Ook het Fries Verzetsmuseum is een belangrijk onderdeel van het museum. Het nieuwe Fries Museum wordt een bruisende plek, met tentoonstellingen, activiteiten, evenementen, een winkel en een café met het mooiste terras van de stad.

Project Nieuw Zaailand                                                                                           

Begin 2009 is het Project Nieuw Zaailand, waar de bouw van het museum deel van uitmaakt, begonnen met de bouw van de parkeergarage. De parkeergarage vormt de fundering van het museum. Vlak voor de zomer van 2010 is daadwerkelijk gestart met de bouw van het Fries Museum. Het Project Nieuw Zaailand is een samenwerkingsverband van de Gemeente Leeuwarden, het Fries Museum, IPMMC Vastgoed en Syntrus Achmea Vastgoed.  Het nieuwe Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

Installatieconcept

Het totale installatieconcept Fries Museum is ontworpen en uitgevoerd en bedrijfsgereed opgeleverd door BAM Techniek Noordoost, Groningen op basis van een Design & Build opdracht. Totaal bruto vloeroppervlakte is ca. 8.100 m².

  • E- + W- installaties
  • Liften
  • GMS; beheer en operate
  • Volledig geïntegreerde WKO installatie met een capaciteit van 60 m³/h
  • Museale klimaatbeheersing conform ASHREA klasse AA.