Herontwikkeling kantoorgebouw Teijin Aramid, Arnhem

In opdracht van PingProperties realiseert BAM Bouw en Techniek – Regio Oost de herontwikkeling van een oud leegstand laboratoriumgebouw tot nieuw kantoor voor kunstvezelfabrikant Teijin Aramid. Het gebouw is gelegen op het voormalige AkzoNobel-terrein in Arnhem. De transformatie van het voormalig laboratoriumgebouw is onderdeel van een grootschalig binnenstedelijk gebiedsontwikkeling voor het gehele terrein waar wonen, werken en onderwijs samenkomen.

Het leegstaande laboratoriumgebouw bevindt zich naast het bestaande Research & Innovatie Centrum van Teijin. PingProperties brengt bij deze herontwikkeling de twee deellocaties voor Teijin bij elkaar door het leegstaande laboratorium samen te brengen met het Research & Innovatie Centrum. Zo ontstaat een nieuw hoofdkantoor dat past bij de ambitie van operational excellence van Teijin.

Integraal en duurzaam ontwerp

BAM is vanaf het begin betrokken bij de herontwikkeling. In een turn-key overeenkomst heeft BAM het ontwerp uitgewerkt met APTO architects en geëngineerd. BAM is integraal verantwoordelijk voor de oplevering van het project binnen budget en planning.

Voor de vernieuwbouw sloopt BAM het leegstaande gebouw ten dele en stript het resterende deel tot op het betonnen casco. De betonconstructie van het voormalig laboratorium blijft gehandhaafd.

Harry van Dam, manager planontwikkeling van BAM Bouw en Techniek – Regio Oost, licht dit toe:

‘We hebben vanwege duurzaamheid en circulariteit geadviseerd om de betonconstructie te handhaven. Het is een heel mooi betonskelet met een heel hoge verdiepingshoogte. We vonden het zonde om deze zware constructie helemaal weg te halen.’

De nieuwe hoogwaardige gevel voor het hoogbouw-gedeelte biedt veel daglicht maar minimaliseert eveneens het benodigde energieverbruik. ‘We zijn erin geslaagd om een mooi, integraal ontwerp neer te leggen. We hebben de bouwfysische afwegingen op een goede manier ingevuld en een optimaal glaspercentage voor de nieuwe gevel gekozen’, aldus Harry.

Dynamische uitvoering

Tijdens de bouw blijft het Research & Innovatie Centrum van Teijin operationeel. Harry: ‘Sterker nog: enkele installaties van het research centrum zitten in de kelder van het pand dat wij nu aan het verbouwen zijn. We hebben allerlei tijdelijke voorzieningen getroffen om dat intact te laten. Het kan niet zo zijn, dat er water binnenkomt en tot de kelder doorsijpelt. We hebben aan het uitsluiten van dit soort projectspecifieke uitvoeringsrisico’s veel aandacht geschonken.’

De oplevering staat gepland voor het derde kwartaal van 2020.