Herontwikkeling Nedinsco-complex Venlo

Het gebouw stamt oorspronkelijk uit 1929 en is gebouwd als fabriekspand voor Nedinsco, Nederlandse Instrumenten Compagnie. Nedinsco vervaardigt hoogwaardige optische apparatuur. In de oorlog is het gebouw gebruikt door de Duitsers als productielocatie voor optische apparatuur zoals lenzen, nachtkijkers en periscopen, waardoor het flinke schade door bombardementen heeft opgelopen. Deze herbouw in de loop der jaren is nog steeds terug te zien in het huidige complex. In 1953 is Nedinsco verder gegaan als zelfstandige onderneming. Het bedrijf heeft het pand in 2007 verlaten en is naar een nieuw pand verhuisd, waarmee het oude complex verder in verval raakte.

Om de geschiedenis van het monument voelbaar en afleesbaar te laten blijven is er bijzondere aandacht besteed aan de structuur en het reliëf van het pleisterwerk, de kleur en roedeverdeling van de kozijnen en het zo veel als mogelijk zichtbaar houden van de oorspronkelijke betonconstructie in het interieur. De ruime verdiepingshoogte in combinatie met de grote raamopeningen geven de woningen in Nedinsco de riante uitstraling, die zo kenmerkend is voor de moderne en functionele bouwstijl uit de jaren '20. De gerestaureerde authentieke kolommen, balken en plafonds geven een bijzonder karakter aan het interieur.

Het Nedinsco-complex heeft de Betonprijs 2013 behaald in de categorie Restauratie/reparatie. Bij de Reynaers Projectprijs behaalden we een score van 8.6, dankzij zorgvuldig gekozen aluminium kozijnen die voldoen aan de hedendaagse eisen van comfort en energiegebruik.

Het fabriekscomplex Nedinsco is vanwege zijn architectuurhistorische waarde, als bijzonder voorbeeld van het Nieuwe Bouwen in Nederland, beschermd als rijksmonument. Kenmerkend voor het Nedinsco-gebouw is de slingerfiguur van de serie bouwdelen, beginnend aan de Molensingel met het zogenaamde Klokgebouw en eindigend met de transparante toren. De markante toren met een hoogte van 36 meter diende voor het richten en afstellen van de duikbootperiscopen door deze te ijken op kerktorens in de omgeving. In het ontwerp is de volledige slingerfiguur behouden en in zijn contour opnieuw zichtbaar gemaakt door de latere aanbouwen rondom de oorspronkelijke fabriek te verwijderen. De machinehal, centraal op het Nedinsco-plein en gebouwd in 1929, is het enige bouwdeel dat los staat van de hoofdbouw.