Herontwikkeling RembrandtPark Building tot Hotel Ramada Apollo Amsterdam Centre, Amsterdam

Deze opdracht bestaat uit de transformatie (inbouw casco) van een bestaand kantoorgebouw (hoogbouw) (RembrandtPark Building) naar een driesterren hotel (Ramada Apollo Amsterdam Centre).

Werkzaamheden beperken zich tot de inbouw en het herinrichten van het hotel. De hotelkamers kregen geprefabriceerde, compleet ingerichte badkamerunits, die via de gevel op de verdiepingen zijn geplaatst. De gevelrenovatie en de installatietechnische werkzaamheden werden door een nevenaannemer uitgevoerd. De inbouwwerkzaamheden zijn in juli 2011 gestart. In juli 2012 is het pand opgeleverd.

Het Ramada Apollo Hotel***  en opende haar deuren in augustus 2012. Er is een langdurige huurovereenkomst gesloten van 30 jaar, met aansluitend twee optieperiodes van elk 10 jaar.

Het 18 verdiepingen tellende kantoor ligt op een A-locatie voor een hotel:

  • langs de A10 (vlakbij uitvalswegen),
  • binnen de Ring (waarmee het als Centrumhotel gepresenteerd mag worden),
  • met panoramisch uitzicht op de binnenstad, de stadwijken buiten de Ring en het westelijk Havengebied.
  • Het ligt in een groene omgeving (direct aan het Rembrandtpark)
  • Iets verder weg buiten de Ring ligt het waterrecreatiegebied Sloterplas dat via een fiets- en voetgangerstunnel voor het hotel rechtstreeks daarnaar toe leidt.
  • uitstekende openbaar vervoer verbindingen met het centrum en
  • een grote parkeergarage onder het gebouw (300 auto’s).

Het nieuwe hotel telt 447 kamers, en krijgt boardrooms, sauna, fitnessruimte, receptie, lobbybar, restaurant, skybars op de bovenste verdieping en een parkeergarage.

Rol

BAM treedt op hoofdaannemer, doordat ze als bouwkundig aannemer de verantwoordelijkheid voor de nevenaannemers van de opdrachtgever heeft overgenomen. Het werk is in bouwteamverband gerealiseerd.

Succesvolle herontwikkeling

Met de huidige leegstand op de Amsterdamse kantorenmarkt was het niet moeilijk de medewerking van de gemeente te krijgen voor deze herbestemming. Behalve dat er een substantieel aantal meters aan de leegstand wordt onttrokken, knapt de buurt er ook enorm van op.

Het is een degelijk gebouw dat bouwkundig goed in elkaar steekt met een vaste kern met zes liften. Van daaruit lopen vloerbalken naar de kolommen aan de buitenzijde. Hierdoor is de ruimte rond de kern volledig vrij in te delen. De indeling gebeurt met dubbele metalstud wanden. Rond de kernen komen gangen met daaraan de ruime, lichte kamers. De standaard kamers krijgen twee ramen. Hoekkamers zijn nog lichter met twee plus drie ramen. De kamergrootte varieert van 24 tot 38 m2. Sommige kamers zijn verbonden met een tussendeur waardoor ze als dubbele kamers verkocht kunnen worden.

In het begin van de bouw is op de vijftiende verdieping alvast een proefkamer volledig ingericht. Aanleiding hiervoor was het prototype uit te testen. De badkamers worden bijvoorbeeld prefab aangeleverd en kant-en-klaar geplaatst.

Rol BAM

BAM Utiliteitsbouw treedt op als hoofdaannemer, Nadat BAM als bouwkundige aannemer de verantwoordelijkheid voor de nevenaannemers van de Opdrachtgever heeft overgenomen. Werkzaamheden beperken zich tot de inbouw en het herinrichten van het hotel. De hotelkamers kregen geprefabriceerde, compleet ingerichte badkamerunits, die via de gevel op de verdiepingen zijn geplaatst. De gevelrenovatie en de installatietechnische werkzaamheden werden door een nevenaannemer uitgevoerd. De inbouwwerkzaamheden zijn in juli 2011 gestart. In juli 2012 is het pand opgeleverd.