Herontwikkeling Universiteit van Amsterdam Roeterseiland gebouw A, B en C, Amsterdam

De grootschalige renovatie van het universiteitscomplex Roeterseiland betreft de bouwdelen A, B en C. De renovatie heeft een totale omvang van 70.000 m2. In totaal gaat de renovatie ruim vier jaar duren. BAM voert het project in twee fasen uit. Het complex is gelegen aan de Roetersstraat tussen de Nieuwe Achtergracht en de Sarphatistraat.

Op het toekomstige Roeterseiland wordt de Nieuwe Achtergracht de spil van de campus. Een nieuw te realiseren loopbrug versterkt dit effect. Aan deze gracht komen de entrees van de gebouwen te liggen, alsook voorzieningen zoals kleinschalige horeca en winkels. De Universiteit van Amsterdam brengt na de renovatie de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen, de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en een aantal gemeenschappelijke universitaire diensten en bedrijven in het complex onder.

Ervaring met D&B contracten incl. verificatie van het ontwerp

Vanaf de DO-fase hebben wij meegedacht bij het project UvA. Wij hebben op basis van het DO een kostenraming gemaakt. Vervolgens hebben wij in de bouwteamfase continu gestuurd op kosten. We hebben met de opdrachtgever meegedacht door slimmere oplossingen en bouwmethodieken aan te dragen. Dit heeft onder andere geleid tot wijzigingen in de constructies. (Een voorbeeld hiervan is de uitvoering van “Ponte UvA”, een 40 meter lange vrije overbrugging over het water die  in beton uitgevoerd wordt  i.p.v. staal). Vervolgens hebben wij de besteksuitwerkingen vanuit het bouwteam gecoördineerd en afgestemd binnen een BIM model. De uiteindelijke uitwerking van de bestekken naar werktekeningen wordt door ons uitgevoerd binnen een Engineer & Build opdracht. In de projectenkamer bij BAM Amsterdam werken we samen met ons ingenieursbureau (BAM Advies en Engineering) en diverse co-makers om te komen tot een technisch- en uitvoeringsgereed ontwerp binnen budget en programma van eisen van de klant. Deze samenwerkingsvorm noemen wij: “concurrent engineering”.

Ervaring met WKO installaties

In dit project is een WKO met warmtepomp gerealiseerd.

Daarnaast zijn onder andere de volgende duurzame maatregelen toegepast: Mos-/sedumdak, extreme beglazing (hoogwaardig glas), de verwarming heeft een temperatuur traject van 55°C - 35°C (LT verwarming). Alle werkcollegeruimten van 50 personen en kleiner krijgen een CO2-regeling, de kantoren worden voorzien van een daglichtregeling, de auditoria en werkcollegeruimten zijn dimbaar.