De hoogste woontoren van de Benelux staat vanaf 2022 in Rotterdam. BAM bouwt aan de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan in het Scheepvaartkwartier aan de 215 m hoge Zalmhaven I. Naast de Zalmhaven I komen 2 woongebouwen van 70 m hoog (Zalmhaven II en III) Met een inventief energiesysteem gaat BAM Energy Systems de appartementen en woningen in deze torens zo duurzaam mogelijk van energie voorzien.
De hoogste van de 3 torens biedt bij oplevering plaats aan 256 appartementen, in de twee lagere torens komen 196 appartementen en 33 eengezinswoningen. Ook komt er 1.380 m² aan kantoren, 950 m² horeca en voorzieningen, waaronder 35 motor-opstelplaatsen en 461 parkeerplaatsen.
Voor de ontwikkeling van dit project hebben gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en gebiedsontwikkelaar en investment manager Amvest zich verenigd in ontwikkelingscombinatie ‘Zalmhaven C.V.’ Deze samenwerkingscombinatie vroeg BAM Energy Systems om een duurzaam concept voor de energievoorziening te creëren.
BAM ontwikkelde daarop een energieconcept met state-of-the-art technologie dat de 3 torens van duurzame warmte en koude voorziet. Het concept bestaat uit een combinatie van warmtepompen en een wko-systeem, met het stadsverwarmingsnet als aanvullende energiebron.
Aanvullend verzorgt BAM Energy Systems ook het beheer en het onderhoud van de energiesystemen. Structurele monitoring met het slimme energiemanagementsysteem BAM Building Analytics zorgt voor een optimale werking van de energie-installaties.
Het warmte- en koude-opslagsysteem (wko-systeem) wordt voor verwarming en koeling gekoppeld aan twee krachtige warmtepompen. Voor een efficiëntere en duurzamere werking van beide warmtepompen, gebruikt BAM ook warmte die het terugwint uit de afzuiging van de parkeerventilatie.
Om piekmomenten in de energievraag op te vangen, sluit de onderneming de 3 torens ook aan op de Rotterdamse stadsverwarming. BAM Energy Systems richt een Energy Service company op die eigenaar wordt van alle energie-installaties, zodat het snel en gericht kan handelen wanneer verbeteringen in de energievoorziening nodig zijn.
Opdrachtgever
Ontwikkelingscombinatie ‘Zalmhaven C.V.