Kantoorpand Gasterra, Groningen

In opdracht van Triodos Vastgoedfonds, voor haar huurder GasTerra is een bestaand (leegstaand) kantoorgebouw daterend uit de jaren ’80 gerenoveerd en verbouwd door BAM Utiliteitsbouw regio Noord. Aan de rand van de Groninger binnenstad, vlak bij het Centraal Station heeft GasTerra sinds maart 2013 een nieuw onderkomen.

Het pand is gerenoveerd tot een duurzaam kantoor waar de inrichting ruimte biedt aan het ‘nieuwe werken’. Met de investering van Triodos is dor BAM het pand van een energielabel G naar een label A++ gebracht. GasTerra is een internationaal opererende handelsonderneming in aardgas. De onderneming is werkzaam op de Europese energiemarkt en levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse gasvoorziening. GasTerra wil met haar hoofdkantoor een voorbeeld geven van duurzaamheid en oplossingen om de energievraag van gebouwen te beperken.

De ingrijpende renovatie en verbouwing over 5 bouwlagen en 7.000 m² is in een bouwtijd van amper 6 maanden gerealiseerd  door BAM. Tijdens deze renovatie is zowel bouwkundige als installatietechnische werkzaamheden uitgevoerd aan het interieur als ook aan de buitenschil van het pand. Hiertoe is de constructie aangepast omdat er gemetselde geveldelen vervangen zijn door glas en een atrium over de hele hoogte van het gebouw is gerealiseerd. Hiertoe zijn er drastische maatregelen getroffen omdat grote delen van (dragende) verdiepingsvloeren zijn verwijderd.

Het duurzame project heeft in november 2012 de Groene Kikker Award voor duurzaamste ontwerp 2012 gewonnen en was ook genomineerd voor de BNA Gebouw van het jaar 2013.