Laboratorium voor Infectieziekten, Groningen

In een bouwperiode van amper 14 maanden is een uitermate karakteristiek gebouw gerealiseerd voor het Laboratorium voor Infectieziekten in Groningen. BAM Utiliteitsbouw regio Noord ontwikkelde en realiseerde deze ruim 4.000 m² op basis van een Design, Build & Maintain contract.

Het Laboratorium voor Infectieziekten (LvI) verricht op aanvraag gespecialiseerd onderzoek op het gebied van virologie en immunologie. Aanvragers zijn onder andere specialisten, huisartsen, GGD en verpleeghuizen. In de ziekenhuizen van de provincies Groningen, Drenthe en de kop van Overijssel zijn negen dependances gevestigd waar bacteriologisch en mycologisch onderzoek wordt verricht. Ook verricht het LvI diagnostiek voor derden, zoals RIVM en andere medisch microbiologische laboratoria en zijn er productie-samenwerkingsverbanden met ziekenhuizen in de regio.

Het gebouw

Het gebouw heeft een doelmatige en efficiënte opbouw. Op de begane grond bevinden zich vooral de functies die te maken hebben met de toelevering, verwerking en opslag van het onderzoeksmateriaal. Op de verdiepingen vindt het onderzoek plaats. In het hart van het gebouw bevindt zich een groot atrium waar alle vergaderplekken en het bedrijfsrestaurant aan liggen. Door het gebouw hier over alle lagen open te breken ontstaat een lichte ruimte die uitnodigt om elkaar te ontmoeten.

Het gebouw is opgebouwd uit 4 bouwlagen en heeft een staalconstructie met kanaalplaatvloeren. De ruimtes zijn kolom vrij uitgevoerd, zodat de ruimten maximaal flexibel in te delen zijn. De gevel bestaat uit een bijzonder vormgegeven patroon en is uitgevoerd in polyester en glas. Het patroon van de gevel stelt de schematische opbouw van een griepvirus voor. Zeer toepasselijk gezien de corebusiness van het LvI.
Om de bijzondere gevel budget technisch haalbaar te maken is e.e.a. in co-makership ontwikkeld. Intensieve samenwerking tussen de architect, de technisch ontwikkelaar van BAM Utiliteitsbouw en producent Polux hebben het ontwerp vertaald naar een haalbaar, duurzaam en prachtig resultaat.