Nieuw- en verbouw ZP7, Groningen

De Hanzehogeschool wil blijven investeren in een optimaal studeer- en werkklimaat in een inspirerende omgeving. Daarbij is het van groot belang dat de studenten en medewerkers goede huisvesting hebben met passende voorzieningen. BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Noord realiseerde van 2018 tot 2022 de ver- en nieuwbouw van een van de campusgebouwen op de Zernike Campus in Groningen van Zernikeplein 7 (ZP7).

Mooier en beter

Campusgebouw ZP7 is vernieuwd naar een ontwerp van JHK Architecten. BAM heeft de constructieve en installatietechnische ingrepen bepaald die nodig zijn om het vernieuwde ZP7 aardbevingsveilig te maken. In de nieuwe opzet fungeert het bestaande Atrium als kruis- en ontmoetingspunt. Omliggende nieuwbouw creëert ruimte voor onder andere een FoodPlaza, een conferentiecentrum en het Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Het vernieuwde ZP7 is een prachtige nieuwe omgeving voor leren, werken, onderzoek en ontspanning; mooier en beter!

Werk én colleges in uitvoering

Tijdens de werkzaamheden blijven studenten en docenten gebruik maken van het gebouw. BAM sloopt gefaseerd een aantal bouwdelen die samen een bruto vloeroppervlak hebben van 16.700 m2. Om het Atrium heen realiseerde BAM nieuwbouw van circa 15.000 m2.

Aardbevingsveiligheid

Naast de nieuw- en verbouw van ZP7 is het aardbevingsveilig maken van het complex een wezenlijk onderdeel van het project. De constructie van de bestaande bouwdelen dient daarvoor aangepast te worden. Hiervoor zijn verschillende constructieve en installatietechnische ingrepen nodig. Bij het aardbevingsveilig maken van de constructie is ook de bestaande Van OlstToren inbegrepen.

Benieuwd hoe de werkzaamheden zijn verlopen? Bekijk de korte video's die we op het project maakten.

Projectdetails


Opdrachtgever
Hanzehogeschool


Architect
JHK Architecten


Constructeur
Aronsohn Raadgevende Ingenieurs B.V.


Adviseur bouwfysica
DGMR


Adviseur installaties
Deerns


Ontwikkelperiode
Januari - augustus 2018


Realisatieperiode
September 2019 - voorjaar 2022


Contractvorm
Bouw en Engineering


 

Delen

In de eerste video laat het projectteam van Hanzehogeschool en BAM zien wat de nieuw- en verbouw inhoudt.

Bekijk in de tweede video hoe de werkzaamheden verlopen. De eerste, nieuwe leslokalen met moderne voorzieningen zijn al in gebruik.

In deze derde video zie je hoe wij én onze opdrachtgever het digitale 3D-model gebruiken bij de bouw en oplevering.

De grootschalige verbouwing van de Hanzehogeschool gaat in deze bijzondere tijd op aangepaste wijze door. Gezamenlijk zorgen we dat we in een lege hogeschool met passende maatregelen toch de planning halen en daar zijn we trots op. In deze vierde video zie je hoe we de bouwplaats hebben aangepast en zoveel mogelijk online werken.

In de vijfde video laten we zien hoe de voorbereidingen en uitvoering van de verhuizing in de praktijk gaan.

Bekijk in de zesde video de realisatie van de laatste ruwbouw van dit project van fase vier.

Op 18 maart 2021 bereikten we voor de laatste keer het hoogste punt bij dit grote nieuwbouwproject. De vlag is gehesen op de B-vleugel. Normaal gesproken reden voor een feestje met alle mensen van de bouw en andere medewerkers van het project. Omdat het geen normale tijden zijn en we geen feestje konden vieren, is er online geproost met collegelid Petra Smeets en regiodirecteur BAM, Tiede Swart en hebben we onderstaande video gemaakt.

De nieuwbouw aan het Zernikeplein 7 (ZP7) voor de Hanzehogeschool is bijna klaar, maar de werkzaamheden blijven ook daarna nog even doorgaan. Nu is de renovatie van de delen die zijn blijven staan aan de beurt. In deze nieuwe vlog rondom de bouw van ZP7 wordt je meegenomen in het eerste deel van de renovatie en blikken we vooruit op wat nog komen gaat.

In deel 8 van de bouwupdate gaan we in op het thema Veiligheid en laten we zien wat hier allemaal bij komt kijken.

In deel 9 van de bouwupdate laten we zien wat voor maatregelen worden toegepast voor een optimaal binnenklimaat.

De nieuwbouw aan het Zernikeplein 7 (ZP7) voor de Hanzehogeschool is opgeleverd en in gebruik genomen. Het naast gelegen F-gebouw, het laatste onderdeel van de verbouwing, staat geheel in het teken staat van duurzaamheid en energiebesparing. Bekijk in deze video de positieve reacties van de studenten, docenten en medewerkers van ZP7.

Meer afbeeldingen