Nieuwbouw Cure afvalbeheer, Eindhoven

Cure afvalbeheer is een samenwerkingsverband van de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard op het gebied van afvalbeheer. Cure brengt haar activiteiten samen op een nieuwe locatie op bedrijventerrein GDC Noord in Eindhoven. In november 2020 heeft zij hier een nieuwe milieustraat en duurzaam kantoorgebouw geopend. BAM Bouw en Techniek – Regio Zuid realiseerde integraal het energieneutrale kantoorgebouw met veel circulaire toepassingen.

Cure zamelt huisafval in en zorgt voor de gescheiden inzameling van onder meer oud papier, kunststoffen en glas. Cure wil bijdragen aan een schone en afvalloze maatschappij. Duurzaamheid is daarom een belangrijk speerpunt bij het ontwerp van architecten en|en voor het nieuwe kantoorgebouw van Cure. BAM Bouw en Techniek heeft de expertise in huis om het gebouw energieneutraal, met hergebruik van materialen en remontabele bouwcomponenten te realiseren. BAM verzorgde zowel de bouw als de installatietechniek.

Bekijk de video

Voor de officiële opening maakte Cure deze video van hun nieuwe kantoor.

 

 

Circulariteit gaat om waardecreatie

Voor BAM betekent circulair bouwen het realiseren van de gebouwde omgeving zonder natuurlijk kapitaal uit te putten en onze leefomgeving te belasten. Circulariteit gaat om waardecreatie, nu en in de toekomst.

Bij de realisatie van het kantoorgebouw voor Cure heeft BAM materialen gebruikt die de afvalbeheerder ook dagelijks in haar milieustraten inzamelt. Bijvoorbeeld ingezameld textiel als isolatiemateriaal, gebruikte stoeptegels voor de ontmoetingsruimte en gerecycled hout als wandafwerking. Tevens is circulaire dakbedekking aangebracht. De keuze van Cure voor hergebruikte materialen past bij de ambitie van BAM om 50% minder grondstoffen in 2030 te gebruiken.

Het ontwerp van architecten|en|en bevat losmaakbare elementen en droge verbindingen. Dat draagt bij aan het waardebehoud in de toekomst van zowel het gebouw als de materialen. Het kantoor kent een modulair staalskelet en betonnen kanaalplaatvoeren voorzien van gerecycled beton.

Cure betreedt een energieneutraal kantoor. Dit wordt onder andere bereikt met 340m² zonnepanelen op het dak, warmtewisselaars en warmtepompen. De vierpijps warmtepomp maakt tegelijk verwarmen en koelen mogelijk. De warmte die vrijkomt bij de koeling wordt in de verwarming gestopt zodat er een heel hoog rendement ontstaat. Met actieve inductie-units wordt het gebouw vraag-gestuurd verwarmd, gekoeld en geventileerd.

BAM heeft het kantoor voorzien van energiezuinige LED-verlichting op bewegingmelders, een laadstation voor vrachtwagens en laadpalen voor fietsen en auto's. 

Multifunctioneel

De milieustraat en het kantoor bevinden zich naast elkaar aan de Achtseweg Noord. Het betreft een zichtlocatie en het Cure-terrein zal goed zichtbaar zijn vanaf de A2 en het naastgelegen treinspoor. Onder het gebouw is ruimte gereserveerd voor het stallen van (lege) vuilniswagens maar ook fietsen, scooters en motoren.

Het nieuwe kantoorgebouw vormt de centrale plek waar alle medewerkers van Cure elkaar ontmoeten en samenwerken. Rondom de centraal gepositioneerde ontmoetingsruimte zijn onder meer werkplekken en vergaderruimtes. Een verdieping lager biedt onder meer kleedruimtes. Deze diverse faciliteiten dragen bij aan een multifunctioneel gebruik van het gebouw.

BAM heeft tevens het beheerdersgebouw voor de milieustraat gerealiseerd. Dat is eind maart 2020 volgens planning opgeleverd.

Achter de schermen

Benieuwd hoe onze werkzaamheden zijn verlopen? Bekijk deze korte video waarin ook de directeur van Cure Afvalbeheer, de architect en de adviseur de toegepaste circulaire en duurzame oplossingen toelichten.