Nieuwbouw datacenter AMS 15 De President, Hoofddorp

Digital Realty, een Amerikaanse exploitant  van datacenters wereldwijd, heeft opdracht gegeven voor de bouw van een nieuw datacenter op bedrijventerrein De President in Hoofddorp. De locatie ligt tussen de Jacobus Spijkerdreef en de Henri Wenckebachdreef, ten zuiden van Hoofddorp en vlakbij Schiphol. Digital Realty’s klanten bestaan uit zowel nationale als internationale bedrijven uit verschillende industrieën en sectoren, van informatie technologie en internetbedrijven tot productie en financiële dienstverlening

Partners

BAM Bouw en Techniek werkt op dit project samen met Mercury Engineering. Dit is een Ierse, installatietechnische aannemer met wie BAM eerder een datacenter heeft gebouwd, in Amsterdam. BAM is verantwoordelijk voor de ruwbouw en de terreininrichting. Mercury doet de afwerking en de installaties. 28 April 2016 is de bouw gestart en de bouwtijd bedraagt een jaar.

Ontwerp

Het overall ontwerp is een volledig ondersteund datacenter bestaande uit een staalconstructie van ongeveer 187m lang, 73m breed en 11m tot de dakranden met voorzieningen voor de installaties op het dak tot een hoogte van 16.35m. Samen met een aangrenzend kantoor met een driehoekige plattegrond waarvan de dimensies 54m x 43m zijn. De bouw zal gefaseerd verlopen. Het eerste contract behelst de PBB (power base building). Dit gaat om de gehele gebouwschil, het kantoor voor het gebouwmanagement en marketing en de externe werkzaamheden voor toegang, beveiliging, parkeren en terreinaanleg.

Aanpak

Geheel volgens de uitgangspunten van Lean en concurrent engineering zitten we vanaf het begin met onze bouwpartners om de tafel en trekken we gezamenlijk op. De inzet van BIM speelt hierbij een centrale rol. Door deze aanpak hebben we in de voorbereiding het gebouw al zoveel mogelijk gebouwd, zodat de daadwerkelijke uitvoering zo goed mogelijk verloopt.