Nieuwbouw Dierenopvangcentrum Amsterdam

De nieuwbouw is ter vervanging van twee bestaande dierenasiels. Het gebouw heeft 2 bouwlagen en biedt plaats aan 180 honden en 480 katten.

Ook bevinden zich in het gebouw een operatiekamer, kantoorruimten, een receptie, de beheerderswoning, een kantine, een dierenbenodigdhedenwinkel en facilitaire voorzieningen.

Het gebouw is in zichzelf gekeerd om geluidsoverlast (blaffen) voor omwonenden uit te sluiten. Bij het hoge gedeelte van het gebouw staan de kattenverblijven boven op de hondenkennels als extra geluidsbuffer naar buiten.

Prefab

Het project kende een zeer korte bouwtijd van 10 maanden. Er zijn veel prefab elementen in het gebouw gebruikt die just in time afgeleverd zijn in verband met de krappe bouwplaats. Ook alle stabiliteitswanden, buitenwanden zijn van prefab beton elementen (kennels).

Vormgeving

Het gebouw is op de randen van de haast onmogelijke locatie geplooid. De lineaire gebouwstructuur biedt overzicht. Het gebouw is maar 6 meter dik dus in het midden blijft ruimte voor grote buitenspeelplaatsen. De centrale positie voor de entree bepaalt de eindvorm - een vloeiend object. De huid is een gepixelde versie van het gras op de oude dijk naast de locatie.

 

Fotografie: Marcel van Kerckhoven