Nieuwbouw duurzaam kantoor, Leek

Maart 2012 is BAM Utiliteitsbouw regio Noord gestart met uitvoering van de nieuwbouw van een kantoor voor Telecom Service Groep. Telecom Service Groep is een toonaangevende en succesvolle totaalaanbieder voor telecommunicatie, ICT- en beveiligingsoplossingen. 

Op bedrijventerrein Leeksterveld in Leek  wordt het 3.770 m² grote  kantoorpand gerealiseert op basis van een Engineer & Build contract. BAM Techniek Noordoost tekent voor het ontwerp en de realisatie van de installaties.

In het 3.770 m² grote gebouw worden voornamelijk kantoorruimtes ondergebracht. Maar er is ook plaats voor een 450 m² groot magazijn met zogenaamde inbouwruimte speciaal voor voertuigen met een plafondhoogte van 7 meter. Het gebouw bestaat uit twee vleugels, opgetrokken in traditioneel metselwerk met twee kleuren baksteen,  welke onder een hoek van 110 ° elkaar ontmoeten in een rond gebouwdeel. Een ‘toren’  opgetrokken in aluminium en glas. Op de tweede verdieping van het gebouw in de toren is ruimte voor een showroom.

De constructie van het gebouw bestaat uit een hybride constructie; een combinatie van beton en staal. Voor de kantoorvleugels is een prefab betonconstructie toegepast. De ‘toren’ bestaat uit een staalconstructie. De hoofdentree van het gebouw bevindt zich in dit gebouwdeel. De lichte ontvangstruimte met vide heeft een indrukwekkende hoogte van 7 meter. De hierboven gelegen verdiepingsvloer hangt in de staalconstructie.  Hierdoor is het mogelijk om de ruimte daaronder volledig kolomvrij te houden.

Voor de vloeren is gekozen voor de toepassing van kanaalplaatvloeren. In het magazijn wordt een in-situ betonvloer toegepast. De ramen worden uitgevoerdin HR++ glas met een aluminium kozijnprofiel.                                                                                                                                      

Interieur

Voor alle kantoorverdiepingen geldt een geheel vrije overspanning met een breedte van ruim 14 meter. Hierdoor is het kantoor uiterst flexibel qua indeling . Ook de installaties die in de plafonds zijn weggewerkt spelen een grote rol  bij de mate van flexibiliteit.

De wanden van de kantoorruimtes worden uitgevoerd in een systeemwand. De plafonds worden uitgevoerd  met  systeemplafonds en de vloerafwerking bestaat afwisselend uit tapijt en marmoleum. In de entree met vide wordt natuursteen op de vloeren toegepast.

Duurzaam

Het nieuwe kantoor van Telecom Service Groep kan met recht een zeer duurzaam kantoor worden genoemd.  De opdrachtgever heeft er bewust voor gekozen om met name op het gebied van gezond binnenklimaat en energie verbruik een aantal besparende keuzes te maken. Zo wordt het gebouw gekoeld en verwarmd met behulp van een WKO installatie met warmtepomp en  een eigen  bron onder het gebouw. De luchtbehandelingsinstallaties is voorzien van een warmtewiel voor warmte terugwinning. Ook voor de verlichting is gekozen voor een zeer energiezuinige 8 Watt/m² verlichting i.p.v. het gangbare 12 Watt/m². Dit levert een energie besparing op met een regulier verlichtingssysteem, welke zeer dicht tegen voordelen van  LED aan ligt. Ook de liftinstallatie in het gebouw is van een zeer energiezuinige soort.
Verder is ook dit bouwproject van BAM Utiliteitsbouw  een 100% FSC- project. Dit betekent dat alle toegepaste hout voor het bouwproces en alle hout achterblijvend in het gebouw voorzien is van het FSC- keurmerk.  Ook bij de keuze van de overige bouwmaterialen wordt zoveel mogelijk gekozen voor niet schadelijke  en duurzame materialen. 

GPR Gebouw

Deze, en tal van andere, maatregelen hebben als resultaat dat dit project in alle 5 modules van de duurzaamheidstoets GPR Gebouw zeer hoog scoort (gem. 8). Dit levert de opdrachtgever subsidie op. Maar liefst 27% van zijn investeringssom mag opgevoerd worden als aftrekpost bij de belastingaangifte.

Een overzicht met duurzame kengetallen van dit gebouw:

  • Q/Q-waarde : 0,8
  • U-waarde HR++ glas: 1,1
  • RC-waarde dak: 5
  • RC-waarde wand: 4,5
  • RC-waarde vloer: 4  (5 bij in-situvloer)