Nieuwbouw duurzaam kantoor SOZAWE, Groningen

In november 2011 is BAM gestart met een spectaculair nieuwbouw project voor de dienst Sociale Zaken en Werk te Groningen. Het nieuwe kantoor van SOZAWE wordt een uitnodigend en transparant gebouw van 17.000 m².

Via de entree op de begane grond komen de bezoekers in een overzichtelijke en ruime marktplaats waar ook het Werkplein komt. Klanten en bezoekers kunnen in dit gebouw terecht voor vragen over werk, inkomen, schuldhulpverlening, zorg en onderwijs. Onder het gebouw komt een tweelaagse parkeergarage (216 plaatsen) met een Park & Ride-functie voor treinreizigers en andere bezoekers. Op het Harm Buiterplein komt tevens een overdekte openbare fietsenstalling.

Duurzaam

Het is een energiezuinig gebouw dat onderhoudsvriendelijk is. Dit komt onder andere door het gebruik van zonnecollectoren, WKO installatie, een innovatief vloerensysteem, goede isolatie (vegetatiedak) en energiebesparende verlichting. Er komt extra energie en daglicht binnen door de glazen daken, waarin ook zonnepanelen worden verwerkt. Ook de binnentuinen en atria dragen bij aan een natuurlijke binnenklimaat. Het gebouw krijgt een A++ energielabel en zal voldoen aan de BREEAM-NL man 3 eisen.

Verantwoordelijkheden

BAM treedt op als hoofdaannemer in een EBM-traject. Vanaf de DO-fase heeft BAM het traject overgenomen en zijn wij verantwoordelijke voor de uitwerking van de bouwkundige engineering en het ontwerp van de installaties. In de prijsvormingsfase heeft BAM tal van optimalisaties op het ontwerp voorgesteld en technische specificaties beoordeeld.

BAM Advies & Engineering stuurt het ontwerpteam aan. BAM Bouw en Techniek draagt zorg voor de installaties  In die rol denkt BAM mee met het DO en zoekt samen met de architect en diverse adviseurs naar het ideale te bouwen gebouw. Om dit succes te vergroten is er een speciale projectenkamer ingericht, waar alle betrokken partijen bij elkaar kunnen zitten om werkelijk samenwerken mogelijk te maken en zo het optimale uit een gebouw te kunnen halen.

Slimme vloer

Daarnaast neemt de Holcon-vloerzijn intrede in deze nieuwbouw. De toepassing hiervan is vrij uniek  omdat dit is een nieuwe type vloer, nog niet veelvuldig wordt toegepast. Groot voordeel van dit type vloer is de flexibiliteit in de gebruiksfase; in de toekomst is alles maximaal aan te passen door de gebruiker. De installaties zijn verwerkt in  de vloer, maar toch goed bereikbaar. Plafonds vervullen louter een akoestische functie.

MJOP

Onderdeel van de opgave ,naast de nieuwbouw op basis van engineer & build,  was het opstellen van een meerjarig onderhoudsplan (MJOP)  voor het  gebouw. BAM heeft met de gemeente Groningen contract gesloten voor 20 jaren. Dit MJOP is mede bepalend geweest voor materiaalkeuzes en een aantal optimalisaties aan met name de gevel. De prijs van het MJOP bedraagt € 4 miljoen voor 20 jaren voor bouwkundig en installatietechnisch plan- en project-matigonderhoud.

Goede buur

In het gebied wordt niet alleen het nieuwbouw project van de SOZAWE gebouwd, maar BAM Infra/BAM Rail zijn er momenteel ook bezig om het nieuwe OV-station Europapark te bouwen. Daardoor en door de aan te leggen busverbindingen, is het gebouw goed bereikbaar met de fiets (BAM Rail zorgt ook voor een fietstunnel onder het spoor), de auto en met het openbaar vervoer. Om de kosten voor de bouwplaats zo laag mogelijk te houden en de beperkte ruimte op de bouwlocatie zo efficiënt mogelijk te gebruiken worden een aantal bouwplaats voorzieningen gedeeld door BAM Utiliteitsbouw bv en BAM Infra/BAM Rail.

Social Return

BAM scoorde in de selectiefase hoog op het onderdeel ‘social return’. Dit is een sociale clausule bij aanbestedingen met het doel mensen welke gebruik maken van een  uitkering  en met een grote afstand tot de arbeidsmarkt werk(ervaring) aan te bieden. Gemeente Groningen wil bij al haar aanbestedingen de social return clausule inzetten.

Als opdrachtnemer betekend dit voor BAM dat er op het project nieuwbouw SOZAWE diverse werk-leer en werk-stage plekken gecreëerd worden. Vanuit het Matchloket van de dienst SOZAWE van gemeente Groningen en het UWV worden kandidaten geselecteerd op basis van vacatures welke door BAM gedefinieerd zijn. Omdat er diverse medewerkers van BAM Bouw en Techniek erkend leermeester zijn, bieden we meer dan alleen een verplichte werkstage. De mensen, veelal jongeren met een WIJ-uitkering, krijgen een leer-werk-traject aangeboden waarbij ze onder begeleiding van vakmensen een kans krijgen een stap te zetten naar een bouw gerelateerd vak en een toekomst in de bouwbranche. BAM  is een erkend leerbedrijf en werkt met zogenaamde leerlingbouwplaatsen als opleidingsplek voor jongeren.