Nieuwbouw en onderhoud van het Zaans Medisch Centrum te Zaandam

Ontwerp, realisatie en onderhoud over een periode van 25 jaar van de nieuwbouw van het Zaans Medisch Centrum (ZMC) te Zaandam.

Vanaf ontwerp tot beheer en onderhoud
Het ZMC beheert, ontwerpt, realiseert en onderhoudt in een alliantie samen met Vitaal ZorgVast (onderdeel van BAM Bouw en Techniek) een nieuw ziekenhuis. Het nieuwe ziekenhuis is gecombineerd met een zorgboulevard. De nieuwbouw, die is gerealiseerd door BAM Grote Projecten, heeft een vloeroppervlak van circa 40.000 m2 en staat op het huidige terrein van het Zaans Medisch Centrum. Het ziekenhuis is in september 2016 opgeleverd. Na een periode van inhuizing is het ziekenhuis op 28 januari 2017 in gebruik genomen.

Vroeg bij het project betrokken
Een unieke samenwerking is van start gegaan voor de ontwikkeling, de bouw en het onderhoud voor 25 jaar. Uitgangspunt is duurzaamheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. Nog niet eerder werd een samenwerkende partij zo vroeg betrokken. De krachten zijn gebundeld. Kennis en kunde van beide partijen zijn heel vroeg in het proces gebruikt. Dit leverde een slim ontworpen gebouw op waarbij het zorgproces van de patiënt leidend is.

Healing environment
Het Zaans Medisch Centrum staat voor betrouwbare zorg, gastvrijheid en innovatie. Daarvoor was de nieuwbouw noodzakelijk. Het nieuwe ZMC is gebouwd rondom de behoefte van de gebruikers en is ontworpen vanuit een healing environment voor de patiënt.