Nieuwbouw Europees hoofdkantoor SABIC Petro Chemicals, Sittard

Chemiebedrijf SABIC in Sittard heeft een belangrijke positie in Europa en wil verder groeien. Het nieuwe Europese hoofdkantoor straalt dit uit.

Architect Philip Vencken van Group A ontwierp een ovaalvormig gebouw met negen verdiepingen. Het ovaalvormige gebouw met glazen vliesgevel heeft een groot schuin transparant dak dat vanuit alle hogere etages uitzicht biedt op Bedrijvenstad Fortuna. Het bouwwerk moet volgens architect Vencken vooral openheid en transparantie uitstralen. Daar zorgt niet alleen het transparante dak voor, maar ook de brede ingang en de vele vensters. Het ruimtelijke concept is een helder en consistent geheel van kernwaarden, waarin de belangrijkste aspecten van “innovatief werken”, zoals openheid, overzichtelijkheid en ruimtebesparing terug te zien zijn. De parkeergarage komt onder het gebouw.

Het nieuwe gebouw wordt zo ingericht dat er ruim zeshonderd mensen kunnen werken. In het gebouw krijgen de medewerkers geen vaste werkplekken meer. Het interieur is een vervolgopdracht op het exterieur. Met zijn opvallende verschijning weerspiegelt het gebouw de uitgangspunten identiteit, transparantie en eenheid. Het interieurontwerp sluit naadloos op deze karakteristieken aan. De systematiek van het interieur bestaat uit efficiënt ruimtegebruik, flexibiliteit en functionaliteit. Elke afdeling is zichtbaar vanuit het atrium en waarborgt het transparante karakter van de organisatie. De flexibiliteit zit in de vloerindelingen die zijn opgebouwd uit functionele zones met concentratie van werkplekken aan de gevelzijde. In een synergie van open materialen, overzichtelijke sferen en ruimtelijk ontwerp ontstaat er een verrassend geheel van werkplekken. Dit bijzonder interieurontwerp is in samenwerking met Veldhoen & Company en Group A architecten te Rotterdam voor SABIC ontwikkeld.