Nieuwbouw hoofdkantoor Capgemini

Het nieuwe hoofdkantoor van Capgemini is gerealiseerd in Leidsche Rijn Centrum Noord in Utrecht, pal aan het nieuwe NS-station en direct langs de snelweg A2. Het gebouw bestaat uit 21.000m² kantooroppervlak en 309 parkeerplaatsen. Het kantoorgebouw bestaat uit 6 bouwlagen, excl. de dakopbouw. Het kantoor is ingericht conform en bestemd voor  Het Nieuwe Werken. In de eerste laag, zijnde een souterrain, is een parkeergelegenheid opgenomen. Resterend oppervlak bestaat uit kantoor met onder andere een auditorium, ‘designcenter’, bedrijfsrestaurant met grootkeuken en conferentieruimte geschikt voor 300 personen. Naast het kantoorgebouw behoort de realisatie van een nabij gelegen transferium ook tot de opdracht. Het transferium (18.000 m² ) heeft 6 bouwlagen bestaande uit 12 parkeerniveaus en huist 714 parkeerplaatsen.

De Rol van BAM Utiliteitsbouw bv

Bij het project Capgemini hebben wij samen met AM RED vanaf de VO-fase meegedacht in het project. Wij hebben op basis van het VO een kostenindicatie gemaakt. Op basis hiervan hebben wij continu gestuurd op kosten. We hebben getracht slimmere oplossingen te bedenken en hebben slimmere bouwmethodieken aangedragen en geadviseerd in het verkrijgen van BREEAM-credits. In deze fase zijn ook de eerste ideeën ontstaan met betrekking tot het inzetten van BIM en zijn diverse voorkeursleveranciers geselecteerd om het plan mee te optimaliseren.

Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning (dit is gebeurd op het definitief ontwerp) hebben wij het stokje overgenomen van AM RED. Vanuit de projectenkamer in Bunnik hebben wij alle betrokken partijen (architect, constructeur, overige adviseurs) aangestuurd om te komen tot een technisch ontwerp.

Ervaring met Breeam

De nieuwbouw van Capgemini heeft het prestigieuze BREEAM-NL ontwerpcertificaat ‘Very Good’ behaald. De certificering is een bevestiging van de hoge ambities die AM Real Estate Development als ontwikkelaar en Capgemini als gebruiker vanaf het begin van de ontwikkeling hebben uitgesproken. Ook voor de realisatie van de nieuwbouw is ingezet om BREEAM-NL ‘Very Good’. Het definitieve BREEAM-NL ‘Very Good’ opleveringscertificaat is in augustus 2013 afgegeven.

Ervaring met BIM en LEAN

Op dit project is Concurrent Engineering toegepast. Onderdeel daarvan was de toepassing van BIM.
Dit project is vanaf DO is door ons in het engineerings- en het uitvoeringstraject BIM ingezet voor alle disciplines, waaronder bouwkundig, constructief, E- en W-installaties en gevels. Er is op dit project ook Clash detectie toegepast. De gebruikte systemen zijn: Revit, Navis, XD-manager en Autocad.
Tevens is door toepassen van de LEAN methodieken en het gebruik van een projectenkamer waarin alle disciplines gezamenlijk optrokken de bouw in een zeer korte periode gerealiseerd.