Nieuwbouw hoofdkantoor LANXESS, Sittard-Geleen

Het Lanxess-gebouw – dat aan 120 medewerkers plaats biedt – is als eerste project gebouwd op de in ontwikkeling zijnde Chemelot Campus. Op een oppervlakte van 3.400 m2 worden kantoorruimten, onderzoeksfaciliteiten inclusief een lab, tentoonstellingsruimten en conferentiezalen ondergebracht. Het gebouw bevindt zich hierdoor in de onmiddellijke nabijheid van haar productiefaciliteit.

Lanxess, een Duitse speciaalchemiegroep en marktleider op het gebied van speciaalchemie houdt zich op het Chemelot-terrein uitsluitend bezig met de productie van het synthetische rubber ethyleen-propyleen-dieen-monomeer (EPDM), wat geproduceerd wordt onder de naam Keltan. Het laboratorium-team doet research naar petroleumadditieven en completeert de researchfaciliteiten, die ondersteuning bieden aan de ontwikkeling van producten en applicaties bij Lanxess. De belangrijkste klantsector voor Lanxess is het marktsegment voor auto-onderdelen. EPDM wordt veelvuldig toegepast in afdichtingssystemen alsook radiatorslangen en pakkingen.

Het 4 bouwlagen tellend gebouw – ontworpen door Broekbakema – kenmerkt zich door een tweetal bouwblokken, welke met elkaar verbonden zijn door schuinoplopende verbindingsbruggen aan de uiteinden van het gebouw. In het midden ontstaat een open en transparant atrium dat afgedekt wordt met een grote glazen lichtkap. Ook in het interieur is heel transparant door toepassing van glazen binnenwanden in contact met de gang en het atrium. De ruimtes worden verder van elkaar gescheiden door systeemwanden.

Het betrof een Engineer & Build opdracht met een onderhoudsperiode van één jaar. Dit traject werd samen met co-makers aangevlogen. BAM had de lead in het aansturen van het engineeringstraject en moest ervoor zorgen dat de uitvoeringswerkzaamheden tijdig konden starten. Een klus die we samen met de gekozen co-makers geklaard hebben!

Vanzelfsprekend is duurzaamheid meegenomen in het ontwerp en is er gestreefd naar een gezond en comfortabel binnenklimaat. Zo komt er via het atrium en de gevel veel daglicht het gebouw binnen, is het eenvoudig te onderhouden en heeft de vliesgevel een lage U-waarde. Het ontwerp van het gebouw is volledig uitgevoerd in BIM. Dit leidde tot betere communicatie tussen alle partijen, minder faalkosten tijdens de uitvoering en een beter gebouw als eindresultaat.