Nieuwbouw ‘Huis van Cultuur en Bestuur’, Hoogezand

Voor de opdracht van de realisatie van de bouw van het nieuwe gemeentehuis voor de Gemeente Midden-Groningen is een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. Het gebouw met de naam Huis van Cultuur en Bestuur wordt een ontmoetingsplek voor alle inwoners en medewerkers van Midden-Groningen voor theater, muziek, kunst, lezen, taal, bestuur en gemeentelijke dienstverlening.

Bouwkundig heeft BAM Bouw en Techniek - Regio Noord het voorlopig ontwerp in samenwerking met De Zwarte Hond uitgewerkt tot een uitvoeringsontwerp. Constructief heeft het ingenieursbureau BAM Advies & Engineering het ontwerp van Sweco risicogestuurd beoordeeld en gezamenlijk met Sweco het uitvoeringsdeel verzorgd. Met betrekking tot de installaties hebben de engineers van de afdeling Techniek Noord het voorlopig ontwerp van Valstar Simonis uitgewerkt tot uitvoeringsontwerp.

De opdracht voor dit project betrof het sloopwerk van het bestaande gemeentehuis en de realisatie van de nieuwbouw van zowel de bouwkundige als de installatietechnische componenten. Daarnaast zijn er ook aanpassingen uitgevoerd aan het bestaande deel. Dit omvatte de verhuizing van de bibliotheek en het maken van een nieuwe raadzaal en vergaderzalen in het bestaande gebouw. Het uiteindelijk doel is een gebouw waarin naast een bibliotheek, een muziekschool en een theater ook de diensten van de gemeente Midden-Groningen gehuisvest worden; een Huis van Cultuur en Bestuur.

Een extra aandachtspunt tijdens de nieuwsbouw is het feit dat er gebouwd wordt aan een reeds bestaand pand dat nog volledig in bedrijf moet blijven en waarbij vanzelfsprekend de overlast voor de gebruikers zo mimimaal mogelijk moet zijn. Dat bereiken we door goede tijdelijke voorzieningen, maar vooral door tijdige communicatie met de verschillende gebruikers en instanties gedurende de diverse bouwfases.

Bekijk in de eerste bouwupdate: nieuwbouw fase 2 van het gebouw waar straks het gemeentehuis, het theater en de bibliotheek komen.

Bouwupdate 2

Viering hoogste punt Huis van Cultuur en Bestuur

Nieuwbouw gemeentehuis Midden-Groningen - Huis van Cultuur en Bestuur (bouwupdate 3)

Het project nadert zijn einde en gaat de laatste fase in. In deze vierde update neemt uitvoerder Harald Buisman ons mee, laat de opgeleverde bibliotheek zien en vertelt over de laatste werkzaamheden.

Bekijk de dronebeelden, kort voor de bouwkundige oplevering het Huis van Cultuur en Bestuur.

Het project is klaar. Bekijk in Bouwupdate 5 de overdacht aan de opdrachtgever.

Projectdetails


Opdrachtgever
Gemeente Midden-Groningen


Architect
De Zwarte Hond


Constructeur
Sweco


Adviseurs

  • Valstar Simonis
  • Peutz
  • Sweco
  • abc nova

Realisatieperiode
April 2019 - voorjaar 2021


Contractvorm
Engineer & Build


Delen

Meer afbeeldingen