Nieuwbouw Isala Klinieken, Zwolle

De realisatie van het Isala Klinieken ziekenhuizen complex bestaat uit vier vlinders en een centrale hal. Kenmerkend bij dit ontwerp is de sprekende organische architectuur.

De nieuwe Isala klinieken vormen met een vloeroppervlak van ongeveer 108.000 m2 een van de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland. Het complex omvat onder meer ruimten voor kantoren, onderzoek- en behandelfuncties, verpleegafdelingen en laboratoria, verdeeld over vier gebouwen. Totaal b.v.o. 108.000 m2, 850 bedden. De gevel van de nieuwbouw is kleurrijk en ontworpen met verschillende materialen.

Structuur en indeling

BAM Utiliteitsbouw bouwde een ziekenhuis dat bestaat uit vier gebouwen (vlinders). Elke vlinder, bestaande uit 2 vleugels, is onderling verbonden met een gang die aan de achterzijde van de gebouwen loopt en heeft zijn eigen functie. Het ziekenhuis is onder meer ingedeeld op basis van doelgroepen en ziektebeelden. Dit betekent dat de poliklinieken laag in de gebouwen zitten, omdat deze afdelingen een grote patiëntenstroom hebben. Daarnaast is er ingedeeld op basis van gebouwtypologie.

 • Vlinder 1
  Vlinder 1 biedt onderdak aan alle laboratoria. Daarnaast zijn in deze vlinder het mortuarium, het logistiek centrum en de centrale sterilisatie afdeling gevestigd. Het logistiek centrum is via ondergrondse tunnels verbonden met alle vlinders.
   
 • Vlinder 2
  Vlinder 2 is met acht bouwlagen het hoogste gebouw van het hele ontwerp. Op de eerste drie verdiepingen zitten diverse poliklinieken, daar boven de verpleegafdelingen. Op de bovenste verdieping is plek voor ziekenhuisgerelateerde ouderenzorg.
   
 • Vlinder 3
  De zware ziekenhuisfuncties zitten in vlinder 3. De operatiekamers, intensivecares, poliklinieken, radiologie, nucleaire geneeskunde en de spoedeisende hulp hebben hier hun onderdak. In de top zit een grote techniekruimte. Het dak is voorzien van een helikopterdek.
   
 • Vlinder 4
  De begane grond van vlinder 4 is bestemd voor de poliklinieken, het afnamelaboratorium en therapiefuncties. Op de derde verdieping komen naast poliklinieken ook verpleegafdelingen. Op bouwlaag vier en vijf zit de kinderafdeling. Hier zitten onder meer de high care couveuses en de kinderverpleegafdeling. Ook is hier een huiskamer van Ronald McDonald gevestigd.

Duurzaam

Behalve een kwalitatief goed ziekenhuis is het nieuwe Isala ook duurzaam. Bij alle materiaalkeuzes die we maakten, stond (naast uiteraard kwaliteit) duurzaamheid voorop. Hierbij waren met name een lange levensduur en een laag energieverbruik belangrijk. We keken ook naar de mate van milieuvervuiling en energieverbruik tijdens productie, transport en verwijdering (na gebruik).

Consortium

De nieuwbouw is gerealiseerd door Consortium D2B. Het consortium bestaat uit BAM Utiliteitsbouw en vier installatietechnische specialisten, te weten BAM Techniek, Unica Installatietechniek B.V., Kropman Installatietechniek en Croon Elektrotechniek B.V. Het betreft een Engineer & Build-overeenkomst, waarbij het consortium verantwoordelijkheden heeft voor de bouwkundige en constructieve uitwerking van het ontwerp en voor de bouw.

Na de oplevering is er een nieuw consortium gevormd die het technisch beheer en onderhoud van de Isala Klinieken gaat uitvoeren voor de komende 20 jaar.