Nieuwbouw ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken 'JuBi', Den Haag

In het hartje van Den Haag realiseerde BAM Utiliteitsbouw in combinatie de nieuwbouw voor het ministerie van Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

In december 2012 is het nieuwbouwcomplex met twee torens van circa 140 meter hoog, ontworpen door de Duitse architect Hans Kolhoff, door Bouwcombinatie JuBi B.V. opgeleverd. Dit was twee maanden eerder dan volgens de oorspronkelijke planning. Het kantorencomplex is het grootste rijkskantorencomplex van Nederland en ligt ingeklemd tussen andere panden, de tramlijn en het Centraal station.

Om aanrijgevaar te verkleinen is gekozen voor tussenopslag van al het bouwmateriaal op industriegebied De Binckhorst. Daardoor kon de dosering op de bouwplaats nauwkeurig verlopen.

Bijzonder is de samenwerking betreffende de werktekeningen. Ondanks de traditionele contractvorm heeft de opdrachtgever ons gevraagd de uitwerking van de bouwtekeningen te verzorgen.

Doordat de bouwplaats even groot was als het grondoppervlak van het kantorencomplex moest er worden gewoekerd met de beschikbare ruimte. De goede logistieke voorbereiding van dit plan is dan ook van essentieel belang geweest tijdens de realisatiefase.