Nieuwbouw politiepand, Bergen op Zoom

In opdracht van de nationale politie heeft BAM Bouw en Techniek – Regio Zuid een nieuw politiepand in Bergen op Zoom gerealiseerd. De locatie is een zogenoemde verzamellocatie van waaruit lokale en regionale politiediensten werken. Dit zijn onder meer het basisteam Bergen op Zoom, de districtsrecherche en het Regionaal Service Centrum. De gemeenschappelijke meldkamer van de hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance) neemt in juni 2020 haar intrek in dit pand aan het Emplacement vlakbij het station van Bergen op Zoom.

We hebben het politiepand gerealiseerd in een integrale aanpak. Tijdens een niet-openbare EMVI-aanbesteding is BAM geselecteerd voor zowel de bouwkundige, elektrotechnische als werktuigbouwkundige werkzaamheden. Ook de coördinatie van overige partijen hoorde tot onze verantwoordelijkheden.

Het ontwerp voor de nieuwbouw is van Van Pelt architecten. Van Pelt heeft zich voor de gevel laten inspireren door het Nederlandse polderlandschap. De gevel is opgetrokken uit prefab geproduceerde, textielbeton elementen in natuurkleuren waardoor de gevel als het ware met de seizoenen bij daglicht mee kleurt.

Duurzaam

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij de bouw van het bijna energieneutrale (BENG) politiepand. Het gebouw heeft een ‘groen’ dak met 900 m² aan sedum (vetplanten) en telt 444 stuks zonnepanelen, verdeeld over de daken van het hoofdgebouw en de carport. Andere duurzame toepassingen zijn onder meer de Warmte Koude Opslag (WKO) installatie, LED-verlichting en een systeem om hemelwater vertraagd af te voeren op het eigen terrein.

Circulair

Bijzonder aan het project is dat oude politie- en brandweeruniformen zijn hergebruikt. De kleding is verwerkt tot isolatiemateriaal en gebruikt voor geluiddempende panelen en binnenwanden in het politiepand.

Projectdetails


Opdrachtgever
Nationale politie


Architect
Van Pelt architecten


Realisatieperiode
2018-2019


 

Delen

Meer afbeeldingen