Nieuwbouw Stadshuis, Nieuwegein

De naam Stadshuis zegt het al: het is hét huis van en voor iedereen in de stad. Een centraal punt voor informatie en service, voor welzijn en cultuur, voor ontmoeting en debat. Het is een open, licht en ruim gebouw waar van binnen én van buiten zichtbaar is wat er in het gebouw gebeurt. Het Stadshuis sluit aan alle kanten mooi aan op de pleinen die eromheen liggen, want het gebouw kent geen achterkant.

Met het gebouw wil de gemeente warmte, trots, ambitie en kwaliteit uitstralen. Ook is de nodige transparantie beoogt, mede door verspringende etages, waarbij vanaf de begane grond goed zicht is op de eerste vier etages.

In bouwcombinatie met Ballast Nedam hebben wij in het nieuw Stadshuis het volgende gerealiseerd:

  • 12.000 m² gemeentehuis
  • 3.100 m² Centrale Bibliotheek
  • 400 m² Centrum voor Beeldende Kunst
  • 1.200 m² maatschappelijk centrum met 12 maatschappelijke functies
  • 1.100 m² CWI / UWV
  • 3.000 m² winkelruimte

Parkeren

Er werd onder verschillende bouwterreinen één parkeergarage gerealiseerd. Dit werd door verschillende aannemers gedaan. Ons gedeelte onder het Stadshuis is relatief klein, ca. 30% van de totale parkeergarage. Dit gedeelte werd door ons casco opgeleverd en door derden afgemaakt.

De parkeergarage alleen al maakt dit project tot een complex project, van belang was uiteraard de goede samenwerking tussen de verschillen bouwbedrijven.

Duurzaamheid

Het stadshuis wordt aangesloten op een centrale WKO installatie die eerder is gerealiseerd en waarop meerdere gebouwen in het centrumplan worden aangesloten. Andere duurzame maatregelen die bij dit project genomen zijn: 

  • Daktuinen
  • Isolatie gevels
  • Installatie

Binnenstedelijk / krappe bouwplaats

Het bouwterrein bevindt zich in hartje Nieuwegein. Het project was omringd door een 2-tal bouwplaatsen van andere aannemers [woning- en winkelcomplex en Stadstheater] en ligt vlak bij het Winkelcentrum van Nieuwegein, Cityplaza. Alle partijen hadden regelmatig contact en omliggende bedrijven en omwonenden werden met nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de vorderingen van de bouw en wanneer speciale werkzaamheden plaatsvonden.

De transporten werden gedaan volgens een just-in-time schema zodat er geen grote voorraden materiaal op de zeer beperkte bouwplaats opgeslagen hoefden te worden.