Nieuwbouw Universitair Centrum Psychiatrie Groningen

In opdracht van het UMCG realiseert bouwcombinatie BAM Trebbe Equans de nieuwbouw van het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) aan de oostzijde van het UMCG-terrein en vervangt het huidige gebouw uit de jaren zestig.

De opdrachtgever wil een vernieuwde locatie voor het UCP omdat het huidige locatie is verouderd. Sinds 1969 is het UCP gehuisvest in verschillende gebouwen op het UMCG-complex. Na decennialang intensief gebruik zijn de gebouwen aan vernieuwing toe en is besloten om vervangende nieuwbouw te realiseren. Gezien de ouderdom en inflexibiliteit van de oude gebouwen kwamen de panden niet in aanmerking voor een renovatie.

De te realiseren nieuwbouw voor het Universitair Centrum Psychiatrie krijgt een ligging op de oostzijde van het UMCG-terrein. Deze zal het huidige UCP vervangen en onderdeel vormen in het stedelijke weefsel aan de Petrus Campersingel en het Centraal Medisch Centrum. Het gebouw is opgedeeld in een drietal hoofdvolumes. Dit zijn het kliniekgebouw die uit drie verdiepingen bestaat, het poligebouw die uit vijf verdiepingen bestaat en het midden gebouw die tussen de twee volumes zit geklemd. Door middel van een loopbrug krijgt het gebouw een verbinding met het CMC. Het gebouw bestaat dus uit twee onderdelen, de poli waar spreekuren worden gehouden en wordt behandeld. En de kliniek waar mensen zijn opgenomen. Doordat het gebouw gemaakt wordt voor het UCP is er tijdens het ontwerp een suïcide protocol toegepast.  

Het ontwerp is gemaakt door Aterlier PRO en Vakwerk Architecten. Er is gekozen voor een zelfstandig, losstaand gebouw dat met een luchtbrug verbonden is met het centraal medisch complex van het UMCG. Leidraad bij het ontwerp is de oriëntatie op de zon. Alle patiëntenkamers liggen op het oosten (ochtendzon). Het gebouw is lawaaiarm, rustgevend en heeft een warme gastvrije uitstraling. Ook nodigt het gebouw uit om naar buiten te gaan en is er een beweegtuin met veel groen. Vanuit de kamers kijken de patiënten uit op de nabijgelegen Oosterparkwijk. Door de kamers letterlijk naar de maatschappij te richten, worden patiënten uitgenodigd deel te blijven nemen aan het ‘normale’ leven.

Bij het ontwerp is rekening gehouden met de aardbevingsbestendigheid van de constructie. Voor de fundering worden HEK-combipalen met groutinjectie gebruikt.

De kliniek kijkt uit op de wetering en de Petrus Campersingel. De wetering zal tijdens de bouw gedempt worden voor de aan- en afvoer van vracht.