Nieuwe polikliniek, entree en restaurant voor het TweeSteden Ziekenhuis

Het TweeSteden Ziekenhuis heeft in een drietal fasen een geheel nieuw gezicht gekregen. Aanleiding hiervoor was de verouderde hoofdentree en de poli-afdelingen die verspreid lagen door het ziekenhuis. Organisatorisch gezien was dit lastig voor de opdrachtgever. Door de nieuwe transparante entreehal krijgt het ziekenhuis een meer open uitstraling. Ook is er een betere routing richting polikliniekgebouw, restaurant en trap- en liftenhal. BAM was verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het project.

Het nieuwe polikliniekgebouw omvat drie verdiepingen en is gesitueerd op een prominente plek naast de hoofdingang van het ziekenhuis en herbergt een modern en flexibel policoncept. Het hele gebouw ademt transparantie en openheid. De gevels zijn grotendeels opgebouwd uit verdiepingshoge glaselementen en twee enorme vides aan de binnenzijde van het gebouw zorgen ook hier voor overzicht en helderheid. Het polikliniekgebouw wordt in het hart ontsloten richting de centrale hal van het ziekenhuis. Hiermee hebben we voor alle bezoekers en medewerkers korte looplijnen gerealiseerd.

Vroegtijdige betrokkenheid van alle partijen heeft ertoe geleid dat beslissingen genomen zijn in het kader van de lifecycle gedachte. De toekomstbestendigheid van het ziekenhuis is vergroot door het toepassen van een flexibelen draagconstructie en door te kiezen voor groene duurzame oplossingen. Kenmerkend voor het project is daarnaast de relatief kleine bouwplaats naast een doorfunctionerend ziekenhuis en de behaalde tijdswinst door LEANplanning.

Fotografie: Roel Simons