Ontwerp, bouw en onderhoud Innovatoren, Floriade Venlo

"Innovatie is hier een van de sleutelwoorden. Kennis, het bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen, is tegenwoordig een belangrijk aspect van de economie. Het moet een broednest van nieuwe ideeën, van innovaties worden en zo een stimulans voor de regionale bedrijvigheid." aldus Hubert Bruls, burgemeester Venlo. De Innovatoren, met een hoogte van 70 meter is een onderscheidend, zeer duurzaam en markant kantoorgebouw. Landmark voor Venlo en symbool van innovatie. De Innovatoren is onderdeel van het innovacomplex en vormt de entree van het Floriadeterrein. Na de Floriade blijft het een van de marqante gebouwen van bedrijventerrein Greenport Venlo.

Het Innovacomplex bestaat uit een kantoorgebouw (Innovakantoor) en een daarin gedeeltelijk geïntegreerde entreeruimte Floriade / evenementenruimte (het atrium). De kantoortoren, die als ‘landmark’ dient voor de Floriade, telt 11 verdiepingen over een hoogte van 70 meter. Het atrium bestaat uit de ontvangstruimte, toegangscontrole, persruimte, congresruimte en dienstruimten voor de Floriade.

Bijzonder aan het gebouw is het enorme duurzame karakter. Het innovacomplex is een duurzaam gebouw, zoveel mogelijk volgens het Cradle to Cradle principe. Aan het eind van de levenscyclus van de bouw wordt het gebouw niet gesloopt maar uit elkaar gehaald. Daarnaast wordt het gebouw gekenmerkt door een duurzaam gebruik van bouwmaterialen, energiebronnen en inrichting. Het beschikt onder meer over een zonneschoorsteen en het gebouw heeft geen gasaansluiting, maar werkt op een WKO installatie. Daarnaast heeft het atrium een golvend dak van luchtkussens op een staalconstructie, waarmee de zonwering geregeld kan worden. De Innovatoren gebruikt daardoor 20 tot 25% minder energie dan een traditioneel gebouw.

Uitzonderlijk is ook de toegepaste bouwmethode van de bovenste verdiepingen. Vanwege de veiligheid en snelheid is de staalconstructie – compleet afgewerkt met gevelbeplating, vloeren, binnenwanden, plafonds en dakbedekking – naast het gebouw op het maaiveld gebouwd en pas daarna met kranen omhoog gehezen. BAM Utiliteitsbouw bood een totaalconcept en integreerde design, build en maintenance in de opdracht. BAM realiseerde het bouwproject van voorlopig naar definitief ontwerp. Na oplevering is BAM verantwoordelijk voor het onderhoud van de Innovatoren.

 

fotografie: Marcel van Coile, Jeroen Kleijn, Martin Munoz en Trees Vollebregt