Realisatie parkeergarage en P+R aan Berlijnplein, Utrecht

In opdracht van de gemeente Utrecht realiseert BAM Bouw en Techniek - Regio Midden een grootschalige parkeergarage met P+R faciliteiten aan het Berlijnplein in Utrecht. De parkeergarage biedt plaats aan 620 voertuigen en bestaat uit acht lagen waarvan twee lagen ondergronds zijn. Op de begane grond bevinden zich commerciële ruimtes. Zecc Architecten gaf het gebouw niet de uitstraling van een parkeergarage. Door het toevoegen van de toren krijgt het gebouw een nog sterkere identiteit in Leidsche Rijn Centrum.

BAM is verantwoordelijk voor de integrale – zowel bouwkundig als installatietechnisch – realisatie van het parkeergebouw. We hebben onder meer meegedacht in uitvoerbare detailleringen en detailberekeningen verricht. In het bijzonder hebben we aandacht gegeven aan de veiligheid en logistiek tijdens de bouw op de binnenstedelijke locatie. Het Berlijnplein maakt onderdeel uit van Leidsche Rijn Centrum en ligt bovenop de tunnelbak van de A2. BAM bouwt de parkeergarage op een prominente plek aan het plein.

Het ontwerp

De parkeergarage is ontworpen door Zecc Architecten. Het gebouw krijgt drie entrees voor auto’s en wordt vanuit verschillende kanten benaderbaar. De gevel aan het Berlijnplein bevat een hoge plint voor horeca of retail. De acht parkeerlagen zijn grote kolomvrije vloervelden. Met de gekozen gevelopeningen en kozijnindeling refereert het ontwerp aan een woon-werkgebouw en niet aan een parkeergarage. Ook het gebruik van metselwerk in de gevel en de toren dragen bij aan die uitstraling.

BAM past duurzame materialen toe bij de bouw onder. Het dak krijgt langs de randen een groene berm met in de hoek een kunstwerk in de vorm van een vogel. Het groen in de dakranden en kunstwerk 'De Snip' worden gemaakt door kunstenaars Pietertje van Splunter en Zeger Reyers.

Realisatie parkeergarage en P+R aan Berlijnplein, Utrecht

Realisatie parkeergarage en P+R aan Berlijnplein, Utrecht

Projectdetails


Opdrachtgever
Gemeente Utrecht


Architect
Zecc Architecten, Utrecht


Constructeur
IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam


Adviseur
Verhoef Installatie Management, Zwijndrecht


Oplevering
Najaar 2020


 

Delen

Meer afbeeldingen