Renovatie betonnen gevelelementen Provinciehuis Noord-Brabant, Den Bosch

BAM Utiliteitsbouw heeft in 2013 de betonnen gevelelementen van het iets meer dan 100 meter hoge Provinciehuis in Den Bosch gerenoveerd. Het provinciehuis is ontworpen door H. Maaskant (1907-1977) en is in 1971 in gebruik genomen. De toren van het provinciehuis heeft vier hoekkolommen. Deze kolommen reiken tot een hoogte van meer dan 100 meter en zijn voorzien van betonnen prefab gevelelementen. Deze gevelplaten zijn aangetast door betonschade en moesten worden gerenoveerd.

Het provinciehuis heeft de status van gemeentelijk monument. Onder meer vanwege deze status dienden de werkzaamheden erop gericht te zijn om de herstelwerkzaamheden zodanig uit te voeren dat de oorspronkelijke uitstraling behouden bleef of hersteld werd.

Doorfunctionerende omgeving in de binnenstad van Den Bosch
Uit veiligheidsoverwegingen zijn de werkzaamheden uitgevoerd van zondag tot en met vrijdag tussen 18.00 en 03.00 uur. Ook is er vanwege de krappe omgeving voor gekozen om op het dak van het Provinciehuis een enorme kraan een hijskraan te plaatsen, samen met de benodigden keten e.d. geplaatst. De gevelplaten zijn met behulp van de kraan op het dak verwijderd. Vervolgens zijn de platen met diepladers vervoerd en elders gerenoveerd. Na renovatie zijn de platen weer aan het gebouw bevestigd.

Spectaculair
Vanwege de onbereikbaarheid van de achterzijde van het Provinciehuis met een mobiele kraan is ervoor gekozen een torenkraan bovenop het dak van de hoogbouw te plaatsen. Met behulp van een mobiele hijskraan van 150 m hoog is de kraan op het dak gemonteerd.  Dit was constructief mogelijk omdat er in het midden van de toren een enorme betonnen kolos voor de stevigheid is gesitueerd. De kraan met 68 ton contragewicht stond elf meter boven op het dak. Ze was met een afstandsbediening beneden te bedienen en droeg de steiger waarop de mannen die de gevelplaten moesten monteren stonden. Een apart kraantje liep mee vanaf het dak met een bok waarop de gevelplaten werden gezet en naar beneden worden getransporteerd. Deze werkzaamheden leveren nauwelijks lawaai op. Nog minder dan de A2 iets verderop produceert. Ook de keten e.d. zijn op het dak van het Provinciehuis geplaatst.

Enkele feiten:

  • Het Provinciehuis torent 103,5 meter boven de Bossche bodem uit en is daarmee veel hoger dan de Sint-Jan;
  • De lengte van het gebouw is 150 meter, de breedte 60 meter en de inhoud 133.000 kubieke meter;
  • Het gebouw heeft 1.072 gevelplaten die allemaal gerenoveerd zijn, omdat ze aan de achterzijde door weersinvloeden zijn aangetast;
  • De zwaarste platen wegen 1.800 kilo per stuk, de lichtste gevelplaten 900 kilo;
  • Elke werkavond werd een vrachtwagen ge-vuld met gevelplaten. Die ging de dag erop naar de fabriek voor herstel.