Renovatie Openbaar Ministerie Haarlem

JHK en BAM Bouw en Techniek hebben samen de Design&Build-opdracht uitgevoerd voor de renovatie van de huisvesting van het Openbaar Ministerie in Haarlem. De Design&Build-opdracht richt zich op de werkgebieden van het Openbaar Ministerie en de algemene ruimten op de begane grond van het U-vormige bouwdeel van gebouw ‘De Appelaar’ aan het Simon de Vrieshof 1 in het centrum van Haarlem.

Nieuw publieksgebied
In ‘De Appelaar’ huizen zowel het Openbaar Ministerie als de Rechtbank. Door een uitbreiding van het takenpakket van het Openbaar Ministerie is de wens ontstaan om binnen het complex een eigen publiekstoegankelijk gebied te realiseren.

In de toegewezen beperkte ruimte op de begane grond is het nieuwe publiekstoegankelijke gebied ingepast. Daartoe is in de bestaande gevel aan het Simon de Vrieshof door middel van een RVS-kader met duidelijke naamgeving een ingetogen nieuwe toegang gemaakt.

In het entreegebied worden bezoekers door de baliemedewerker ontvangen en mogen na controle in de scanstraat in één van de open wachtruimtes plaatsnemen. De omsloten ruimten bevinden zich achter een lange wand die is uitgevoerd met een afwisseling van dichte panelen en glazen deuren. De verticale geleding benadrukt de extra hoogte die de begane grond heeft en draagt bij aan een ruimtelijke ervaring in de beperkte ruimte.

Magistratelijke uitstraling
Het publieksgebied heeft een bij het OM passende eigen magistratelijke identiteit gekregen; die afwijkt van het tegenoverliggende publieksgebied van de rechtbank. Het in hoofdzaak neutrale kleurenpallet is aangevuld met noten fineer en groenwanden.

Het vilten strokenplafond en de donkerdere vloerafwerking markeren op subtiele wijze een zone aan de gevel waar de wachtende bezoekers kunnen verblijven. Zowel de balie als de zitbanken met geïntegreerde koffiemeubel in de wachtruimtes zijn uitgevoerd in noten houtfineer. De groenwanden geven een duidelijke beëindiging aan de wachtzones en zijn rustgevende elementen voor de vaak gespannen bezoekers.

Het notenhout is ook toegepast op beide zijden van de gangwanden (en het maatwerk) van de spreekkamers. Hier vormen de panelen samen met de glazen deuren en RVS belijning een afgestemd ritme. Alle benodigd beveiligings-/schakelmateriaal heeft een vaste positie gekregen op het daarvoor gereserveerde paneel naast de toegangsdeuren van de omsloten ruimtes.

Integrale uitwerking ten aanzien van akoestiek
In de spreekkamers worden veelal vertrouwelijke gesprekken gevoerd die niet in de aangelegen wachtruimtes gehoord mogen worden. Door de zeer hoge akoestische eisen die daardoor aan de ruimtescheidende wanden verbonden zijn, heeft er veel integrale afstemming plaatsgevonden tussen de D&B-team, haar leveranciers en de opdrachtgever en gebruiker. Hetgeen voor de gangwanden geresulteerd heeft een bijzonder hoogwaardige uitwerking met wanddikke bijna volglazen deuren. De ruimtescheidende wanden haaks op de gevel in de spreekkamers en de OM-zalen zijn over de volledige hoogte voorzien van een akoestische voorziening die is afgewerkt met licht grijze gemêleerde vilt gemaakt van gerecyclede PET-flessen. De combinatie geeft een hoogwaardige uitstraling en een optimaal akoestisch comfort.

Vergader- en opleidingszalen
Op de begane grond zijn de bestaande vergader- en opleidingszalen met behoud van functie verbouwd. Hierbij zijn de gesloten binnenwanden vervangen door volledig glazen wanden waardoor een aansprekend, transparant en hoogwaardig vergadergebied is ontstaan.

Het vergadergebied heeft door middel van groene stoffering van meubels en gordijnen een uitstraling gekregen die aansluiting vindt bij het publieksgebied. De gesloten wanden van de vergaderzalen zijn net als de spreekkamers in het publieksgebied bekleed met PET-vilt. De glaswanden zijn op ooghoogte voorzien van een privacyfolie met een streepjespatroon waarin een verwijzing naar de werkgebieden van het OMH is opgenomen.

Multifunctioneel restaurant en binnentuin
Het restaurant en de omsloten binnentuin zijn heringericht tot één multifunctioneel restauratief- en werkgebied dat gedurende de gehele dag gebruikt kan worden. De grote hoekbank vormt samen met de bank in de binnentuin een eenheid van vaste elementen, waarbinnen het losse meubilair verplaatsbaar is om ruimte te maken voor bijeenkomsten met grotere gezelschappen. De lichtere tint van het eiken houtfineer in combinatie met het kastanjebruine leer geeft het restaurant een aangename en professionele sfeer. De grote groenwand vormt samen met de groene accentkleur in het vergadergebied en de groenwand in het publieksgebied een herkenbare eenheid voor de begane grond.

Werkverdiepingen
Naast de aanpassingen op de begane grond zijn drie werkverdiepingen heringericht conform de FWR standaard (Fysieke Werkomgeving Rijk) waarbij, naast een mix van verschillende open en omsloten werk- en vergaderplekken iedere verdieping een eigen ankerplaats heeft gekregen.

De herkenbare identiteit die op de begane grond is geïntroduceerd is hier ook toegepast, met oa. eiken houtfineer op vrijstaande pantry’s en belcellen met kastenwanden, vilten strokenplafond in de ankerpunten en vergaderzalen, een doorlopende lichtlijn in de centrale gang en PET-vilten wandafwerking van de vergader- samenwerkruimten. Ieder verdieping heeft een eigen steunkleur en een eigen thema.

Kunst
Kunstenaar Philipp Gufler is na een voorselectie, conform de percentageregeling voor beeldende kunst van het Rijksvastgoedbedrijf, bij het project betrokken. Zijn installatie bestaat uit een reeks vierkante en driehoekige gekleurde spiegels, die door het gebouw heen op strategische plaatsen zijn geplaatst.