Renovatie Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Het grootste, nog bestaande 17e-eeuwse pakhuis van Amsterdam (gebouwd in 1656) is door BAM Utiliteitsbouw in samenwerking met Croon en TBI in oude glorie hersteld en zo opnieuw onderdeel van de maritieme omgeving.

De renovatie van het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam is op 18 maart 2011 afgerond. Twee jaar is er hard gewerkt met een prachtig resultaat. Het gebouw is weer onderdeel van haar omgeving en van het water. Een voorbeeld hiervan is dat de steigers rondom het museum zijn weggehaald waardoor het gebouw ook visueel weer in het water staat.

In oude glorie

Het oorspronkelijke karakter van het gebouw, zoals stadsbouwmeester Daniël Stalpaert het ooit heeft ontworpen, is weer teruggehaald en zichtbaar gemaakt. Een mooi voorbeeld hiervan is dat veel oude ramen, die de afgelopen jaren waren dichtgemetseld, weer open zijn gemaakt. Hierdoor is het nu weer mogelijk om van de ene kant van het gebouw naar de andere kant te kijken.

Ook de gevels zijn weer prachtig hersteld en is er een nieuwe fundering onder het gebouw geplaatst.

Duurzaam en energiezuinig

De warmte–installaties van het Scheepvaartmuseum zijn aangesloten op een WKO-bron (Warmte en Koude opslag). In de zomer wordt de overtollige warmte van vitrines, zalen en binnenplaats naar de bron afgevoerd en in de grond opgeslagen. In de winter wordt deze warmte met overige aardwarmte hergebruikt.

Logistieke uitdaging

De complexe inpassing is voorbereid met 3D-simulaties en een slimme planning van de bouwstromen. Er was een beperkte bouwplaats, dit is opgelost door de keten en opslag op steigers in het water te plaatsen, waardoor het mogelijk werd te werken met prefab.

Centrale rustplaats

Over de binnenplaats is een glazen dak geplaatst ondersteund door een metalen frame. De vorm van het frame is geïnspireerd op koerslijnen van oude zeekaarten. Deze plek wordt de centrale rustplaats in het museum. Deze extra ruimte wordt ook benut voor de ontvangst van bezoekers, groepen en scholen en biedt plaats aan museale activiteiten, feesten, partijen en congressen. Slimme toepassingen in de warmtetechniek zorgen ervoor dat deze binnenruimte in het koude deel van het jaar zonder veel extra energie toch warm gehouden kan worden: de warmte van de museumvitrines wordt ‘s winters naar de binnenplaats geleid en zorgt voor voldoende warmte.

Fotografie exterieur: Marcel van Kerckhoven / Fotografie interieur: Martin Waalboer