Restauratie en uitbreiding Museum aan het Vrijthof, Maastricht

Dit is een van de best bewaard gebleven burgerlijke bouwwerken van Maastricht. Het 16e eeuwse Spaans Gouvernement aan het Vrijthof (het logeeradres van Karel V, koning van Spanje), het 18e eeuwse woonhuis aan de Papenstraat en de daartussen gelegen binnenhof die in de loop van de 20e eeuw nagenoeg is dichtbebouwd.

De restauratie en uitbreiding van dit rijksmonument bestaat uit de binnenhof die vrij is gemaakt van bebouwing en met een transparant luchtkussen-dak (ETFE) is overdekt. Zwevend in deze nieuwe ruimte is een opmerkelijk bouwwerk op een stalen constructie gerealiseerd waarin de 18e eeuwse Maastrichtse stijlkamer is ondergebracht. Deze ruimte wordt verbonden door loopbruggen van glas en staal. De nieuwe horecazaak is gevestigd op de binnenplaats (de cour) van het museum. Door het transparante luchtkussen-dak en de bestrating op de vloer krijgen de gasten een echt ‘buitengevoel’

De restauratie betreft hoofdzakelijk het pand aan de Papenstraat, waarvan het gehele dak wordt verhoogd en de binnenindeling van het pand volledig wordt vernieuwd. BAM is bouwkundig aannemer en heeft de coördinatie over de E-, W-installatie, interieur en schilderwerk.