Restauratie Huize De Laak Eindhoven

In het villapark in het centrum van Eindhoven staat op de hoek Parklaan/Nachtegaallaan Huize De Laak en haar bijgebouwen. Het rijksmonument - dat tussen 1905 en 1907 door architect J.W. Hanrath werd gebouwd voor Anton Philips - is aan de buitenkant gerestaureerd door het restauratiebedrijf binnen BAM Utiliteitsbouw BAM, Schakel & Schrale. Huize de Laak is het landgoed van de grondleggers van Philips in Eindhoven, Anton en Frits Philips, en is nu een erfgoed in eigendom van Philips NV.

 

Het landgoed, in het centrum van Eindhoven, bestaat uit een landhuis (foto), koetshuis, koetsierswoning, theehuis en orangerie, en is door ons aan de buitenzijde geheel gerestaureerd.

Landgoed Huize 'de Laak' wordt gebruikt voor o.a speciale tuin- en parkrondleidingen door de VVV en het geven van klassieke recitals en ontvangsten. Ook vinden er  vergaderingen en diners plaats ten behoeve van de Raad van Bestuur Philips en daaraan gerelateerde instanties. Uit cultuurhistorisch oogpunt is het van zeer groot belang dat dit stukje Philips historie behouden blijft. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd dat medio 2012 de Raad van Bestuur besloten heeft het landgoed samen met het Philipsmuseum en het Evoluon op te nemen in de Philips Heritage group met als uiteindelijk doel het als Philips cultuur kunsthistorisch erfgoed te kunnen behouden voor de Eindhovense gemeenschap en waarbij de gemeenschap op gepaste wijze en op speciaal verzoek soms een inkijkje wordt gegund in het leven en werken van de ‘Grootindustrieel’ en icoon Anton Philips.

Het werk omvatte onder andere het vernieuwen van daken (met leisteen), het voegwerk, dakgoten, zink- en loodwerk, het buitenhoutwerk zoals kozijnen en lijsten, alsmede het vervangen van grote delen van het metselwerk dat onder de tand des tijds had geleden. Alle vijf de gebouwen van Huize De Laak zijn aan bod gekomen: het landhuis, het koetshuis, de koetsierswoning, het theehuis en de Orangerie.