Aan de Foppingadreef in Amsterdam ligt de thuisbasis van ABN AMRO. Het kantoor uit de jaren tachtig wordt herontwikkeld tot een Paris Proof gebouw en op een circulaire manier gerenoveerd en ingericht.
De herontwikkeling van het ruim 100.000 m2 grote gebouw sluit aan bij de duurzame visie en purpose van ABN AMRO en is ontworpen in samenwerking met vastgoedontwikkelaar Edge en de oorspronkelijke architect van het gebouw Broekbakema.
Het kantoor, dat gerealiseerd wordt door BAM Bouw en Techniek, biedt straks ruimte aan zo’n 11.000 werknemers en krijgt ook een sociaal-maatschappelijke functie.
ABN AMRO heeft de ambitie gesteld dat in 2030 alle eigen kantoren voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. In lijn met deze ambitie is het doel van deze herontwikkeling juist om het bestaande pand aan de Foppingadreef te vernieuwen, uit te breiden en Paris Proof te verduurzamen, in plaats van te kiezen voor nieuwbouw. Zo wordt 70.000 m2 van het pand hergebruikt, en krijgen veel van de materialen die bij de sloop vrijkomen een nieuwe bestemming. Daarnaast wordt in plaats van beton, gebruik gemaakt van hout voor de hoofddraagconstructie van circa 30.000 m2 nieuwe kantoorvloeren. Op het dak en de gevel van het complex komt 10.500 m2 zonnepanelen, waardoor het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd ten opzichte van het bestaande gebouw. Circulaire principes worden in elke fase van de herontwikkeling geïntegreerd.
Verder wordt er gebruik gemaakt van verschillende technologieën om de energetische efficiëntie van het gebouw te vergroten. Zo krijgt het gebouw ‘slimme plafonds’, die zijn voorzien van LED-verlichting, warmteregulering en sensoren die het binnenklimaat en de bezetting meten. Hiermee bevordert het gebouw ook het welzijn en de gezondheid van medewerkers.
Het ABN AMRO-project is op dit moment een van de duurzaamste projecten in Nederland. De duurzaamheidsnormen liggen hoog met het streven naar een BREEAM-Outstanding-certificering. Daarnaast wordt het pand Paris-Proof én BENG nul, wat uniek is voor een renovatieproject.
Deze grootschalige revitalisatie is niet alleen bouwkundig een uitdaging voor BAM Bouw en Techniek. Zo ook de enorme technische installaties die door Bosman en BAM Bouw en Techniek samen wordt gerealiseerd in een VOF-constructie, Bosman BAM Combinatie genoemd.
De verschillende bouwprocessen en -procedures zijn bij het project digitaal geborgd in het BIM-model. Iedere partij in de keten heeft hiertoe toegang, inclusief gebruiker ABN AMRO. Bovendien is ook het kwaliteitssysteem hieraan gekoppeld, waarin alle partners participeren, waardoor het een compleet systeem is. Hierdoor kan het gehele bouwproces zo efficiënt mogelijk worden ingeregeld. ABN AMRO heeft ook aangegeven het complete BIM-model te willen ontvangen zodat ze daarmee (het onderhoud van) het pand kunnen beheren, dat betekent dat het BIM-Model een hoog detailniveau heeft.
Door een gedeelte van de werkzaamheden te standaardiseren wordt het ABN AMRO-project met modulair bouwen slimmer gerealiseerd. Verschillende onderdelen en modulen worden al in de fabriek kant-en-klaar gebouwd en gemonteerd onder goede condities en hoge kwaliteit. Dit draagt ook bij aan het beperken van de transportbewegingen van en naar de bouwlocatie.
Een goed voorbeeld van de standaardisering zijn de horizontale verdiepingen. Deze verdiepingen zijn feitelijk een opeenstapeling van repeterende elementen waarin bouw en installatietechniek samenkomen. Hierdoor kunnen ze compleet prefab worden gebouwd in een gecontroleerde fabrieksomgeving, zoals de modulaire baan van BAM. Door op deze manier in serie te bouwen kunnen we de maximale kwaliteit bieden terwijl we minder restafval produceren, minder energie gebruiken en dus het milieu minimaal belasten. Bovendien zorgt het ervoor dat de installaties flexibeler in gebruik zijn en leveren ze door de herinzetbaarheid een substantiële bijdrage aan een circulaire economie.
Beelden ABN AMRO Home Base ©Broekbakkema
Opdrachtgever
EDGE
Gebruiker
ABN AMRO
Architect
Broekbakema
Adviseur
Ingenieursbureau Multical
Realisatie periode
September 2023 - begin 2027