Sociale werkplaats iederz in Groningen

De gemeente Groningen heeft opdracht gegeven tot de bouw van een nieuwe sociale werkplaats voor iederz in Groningen. De doelgroep was verdeeld over vijf verschillende, verouderde locaties. Met de nieuwbouw komt de gehele organisatie op één locatie bij elkaar. BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Noord heeft samen met De Unie Architecten en BAM Advies & Engineering het complete gebouw ontworpen en gerealiseerd.

De werkzaamheden zijn gestart in september 2021. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 15.910 m2 en biedt ruimte aan verschillende functies zoals productiehallen, kantoren, een magazijn en een restaurant. De productiehallen en het centrale magazijn bevinden zich op de begane grond en 1e verdieping. De kantoren zijn gesitueerd op de begane grond, 1e- en 2e verdieping. Op de begane grond is tevens het bedrijfsrestaurant gevestigd. Aan de noordzijde van het pand zal de afvalstraat worden gesitueerd en aan de zuidzijde is er ruimte om te parkeren.

Duurzaamheid

Samen met iederz en de gemeente Groningen heeft BAM een aantal prachtige mijlpalen behaald met dit project. Het gebouw heeft namelijk het energielabel A+++++ gekregen. De energiebehoefte van het gebouw ligt laag door de hoge isolatiewaardes in de bouwschil en door het gebruik van duurzame installaties zoals zonnepanelen, warmtepompen, een gebalanceerde ventilatie en door het lage verbruik van de verlichting. Al deze componenten bij elkaar zorgen ervoor dat het gebouw zeer energiezuinig is. 

Een verdubbelde SROI score

Een andere mooie prestatie binnen dit project is de verdubbeling van de SROI verplichting. Dit kon waargemaakt worden door de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op de bouwplaats, maar ook door de inzet van verschillende toeleveranciers, stagiaires en leerlingen op de bouwplaats. Daarnaast zijn ook verschillende onderdelen van het gebouw in de werkplaats van iederz gemaakt en/of voorbereid.

Succesvolle samenwerking

We zijn erg trots op dit project, op ons team en op de samenwerking met iederz, de gemeente Groningen en diens adviseurs. Voor de samenwerking met bovenstaande bouwpartners hebben we een 8+ gescoord.

De bouw

De bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden bestonden voor BAM in hoofdlijnen uit de volgende onderdelen. Ruwbouw: fundering betonvloer op schroefpalen, staalconstructie inclusief bevestiging HSB-elementen. Afwerking: diverse (houten) beplatingen en elementen. Techniek: luchtkoeling, verwarming, trafo's, verlichting & brandveiligheid.

Na de oplevering verzorgt BAM het beheer en onderhoud voor 20 jaar.

Projectdetails


Opdrachtgever
Gemeente Groningen


Architect 
De Unie Architecten


Constructeur
BAM Advies & Engineering


Adviseur
Sweco


Bouwperiode
September 2021 - januari 2023

Beheer en onderhoud voor 20 jaar


 

Delen

Meer afbeeldingen