The Student Hotel te Delft

Hybride hotelconcept in het hart van het stationsgebied Nieuw Delft

The Student Hotel Delft, centraal gelegen in de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft, is een nieuwe ontmoetingsplek in de stad om te wonen, werken en studeren. De diversiteit aan functies draagt bij aan de dynamiek van het stationsgebied.

Het nieuwe gebouw omsluit het busplein samen met het oude stationsgebouw en de nieuwe intercitystationshal met stadskantoren. Dialoog en openheid naar de stedelijke context waren belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp van de nieuwste bestemming van The Student Hotel (TSH) in Nederland.

Het hybride hotelconcept combineert hoogwaardige hotelfuncties met bijzondere voorzieningen voor kort- en lang verblijf voor studenten. Het ensemble met zijn 13.500 m2 omvat 340 hotelkamers, een fitnessruimte, een restaurant en een bibliotheek. Daarnaast biedt het programma spel- en loungeruimtes en diverse vergaderfaciliteiten en co-working plekken.

De architectuur van The Student Hotel Delft zorgt ervoor dat tussen de schaal van de gebouwen in de Phoenixstraat en de kleinere korrel van de Koendersbuurt bemiddeld wordt. Met zijn robuuste uitstraling en de herkenbare traditionele constructie van plint, hoofdvolume en structuur biedt het gebouw een tegenwicht aan het door glas gedomineerde stadskantoor. Het hoofdvolume bestaat uit een stevige geribbelde betonnen schil.Het uitgesproken interieurontwerp onderstreept dit gevoel, terwijl de gevel de voorbijgangers verwelkomt met een spel van reflecterende vlakken, licht en schaduw.

Alle openbare hotelfuncties bevinden zich in de sokkel. Hier wisselen verdiepingshoge glazen panelen en betonnen kolommen elkaar af. Het transparante ontwerp van de plint zorgt voor een levendig straatbeeld en activeert het stationsplein in de richting van het nabijgelegen park. Op de verdiepingen daarboven, die een meer massief aspect met aardse kleur hebben, zijn de gemeenschappelijke studentenkeukens zichtbaar in de open glazen hoeken. De bovenkant geeft een lichtere toon en vervaagt in het stadslandschap. De kamers zijn rond een patio en binnenin de twee torens geplaatst. Daardoor ontstaat een efficiënte en compacte indeling die het gemeenschapsgebouw bevordert.

Voor het ontwerp heeft BAM Bouw en Techniek in een geïntegreerd team met architect KCAP gewerkt, waarbij gebruik is gemaakt van de nieuwste digitale technieken om het hele proces te beheersen. Het gebouw is volledig uitgewerkt in een 3D-model. Deze modellen bieden niet alleen een meerwaarde in het bouwproces, maar zijn ook uitermate geschikt voor visualisaties en virtualisatie.

The Student Hotel Delft

Naast gemeenschapsvorming en sociale interactie is duurzaamheid een essentieel aandachtspunt in het ontwerp. Het project onderscheidt zich door gebruik te maken van de nieuwste installatie-, bouw- en engineeringtechnieken, zoals een warmtekrachtkoppelingssysteem op basis van de bodem en toepassing van circulaire economie voor het interieur van de begane grond en de gemeenschappelijke ruimtes. Dankzij de ligging op een openbaar vervoersknooppunt en een fietsenstalling stimuleert The Student Hotel duurzame mobiliteit. De vestiging in Delft is het eerste Student Hotel in Nederland dat volgens BREEAM-certificeringscriteria is gerealiseerd.

Met haar heldere architectuur draagt het bij aan een levendige buurt en bevordert het samenzijn in een unieke dialoog tussen studenten, hotelgasten en de stad Delft.

Projectdetails


Opdrachtgever
The Student Hotel, Amsterdam


Onze rol
BAM Bouw en Techniek – Projecten (aannemer, constructeur en planning)


Participerende partijen

  • KCAP (architect)
  • Bectro Installatietechniek (licht en MEP)
  • Nieman Raadgevende Ingenieurs (bouwfysika, brandveiligheid en duurzaamheid)
  • The Invisible Party samen met TSH Design Studio (interieur)
  • The Fiction Factory (meubilair en advies duurzame materialen)
  • The Good Plastics Company (gerecyclede plastic wandelementen)
  • Gemeente Delft

Uitvoeringsperiode
December 2018 - augustus 2020


 

Delen

Meer afbeeldingen