Transformatie Eiffelgebouw, Maastricht

Het Eiffelgebouw is een bekend Maastrichts industrieel monument aan de Boschstraat dat tot 2006 deel uitmaakte van de sanitairfabriek Koninklijke Sphinx. Na een periode van tien jaar leegstand heeft BAM het casco van het Eiffelgebouw in opdracht van de gemeente Maastricht gerestaureerd en voor The Student Hotel in het middendeel van het Eiffelgebouw The Student Hotel ingebouwd. Naast The Student Hotel biedt het Eiffelgebouw ruimte voor wonen, werken, detailhandel en horeca.

Blikvanger

Maastricht kiest met de restauratie van het Eiffelgebouw voor een eigentijdse en multifunctionele invulling van het Sphinxkwartier met behoud van het cultureel erfgoed. The Student Hotel vormt een hybride plek waar studenten, bewoners, toeristen, zakenreizigers en young professionals ruimtes delen, elkaar ontmoeten en inspireren en is één van de blikvangers van het ‘nieuwe’ Sphinxkwartier. Het combineert eigentijds design met hoogwaardige hotelfaciliteiten.

Charlie MacGregor, CEO en oprichter van The Student Hotel, is trots op de eerste vestiging in een rijksmonument:

“We zijn altijd op zoek naar bijzondere locaties voor onze nieuwe vestigingen. De historische waarde van dit gebouw maakt deze vestiging extra speciaal. Het was fantastisch om te zien hoe de gemeente Maastricht zich heeft ingespannen om het Eiffelgebouw te herstellen en te renoveren met behoud van de adembenemende verschijning, de indrukwekkende hoogtes en haar imposante kolommen en ramen structuur. Daarbij komt dat Maastricht een geweldige stad is met veel internationale studenten, echt een onmisbaar onderdeel van onze complete, connected community.”

BAM bouwde The Student Hotel in het middendeel van het Eiffelgebouw met 378 hotelkamers, een gym, bar, bibliotheek, game area, lounges, workshop- en vergaderruimten, fietsenstalling, wasruimte en skybar. Hoogtepunt is de bijna 400 m² tellende skybar met een indrukwekkend uitzicht over het oude stadscentrum met een zichtbare staalconstructie midden op het dak.

Klaar voor een volgende fase

Vanwege de monumentale status zijn bij de cascorenovatie waardevolle elementen zoals de betonnen balken en kolommen in het Eiffelgebouw behouden. Op de bovenste twee verdiepingen zijn de originele gietijzeren raamkozijnen gerestaureerd. Op de andere verdiepingen zijn nieuwe stalen kozijnen geplaatst met dezelfde kenmerkende roede-verdeling als de originele ramen. Met het behoud van de monumentale elementen heeft het gebouw haar iconische uitstraling behouden en is het klaar voor een volgende fase met nieuwe gebruikers.