Transformatie PLEM-gebouw, Maastricht

In opdracht van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft BAM het zogenaamde PLEM-gebouw in Maastricht bij de Noorderbrug getransformeerd tot een opvanglocatie voor asielzoekers. BAM verbouwde het voormalige kantoor van de Provinciale Limburgse Elektriciteits-Maatschappij (PLEM) tot een regulier asielzoekerscentrum en realiseerde vijf nieuwe blokken met wooneenheden naar een ontwerp van Buro BEB. 

Het PLEM-kantoor aan de François de Veijestraat is een markant gebouw uit de jaren zestig dat tot gemeentelijk monument is verklaard. In opdracht van COA hebben BAM Bouw en Techniek - Regio Maastricht en BAM Wonen het vijflaagse kantoor gerenoveerd en verduurzaamd.

Transformatie

Het bestaande kantoorgebouw bestaat uit zeven lagen, van het souterrain tot aan de vijfde verdieping. Hier zijn 45 wooneenheden en gemeenschappelijke ruimten gerealiseerd zoals was- en droogruimten, kantoren en een recreatieruimte.

Het souterrain kent wooneenheden met een badkamer en keuken. Op de begane grond bevinden zich kantoren, leslokalen en een kinderspeelzaal. Op de eerste tot en met de derde verdieping zijn wooneenheden (met badkamer en keuken) en een aantal ruimten om de was te doen. Op de vierde verdieping is de recreatieruimte opgeknapt en zijn eveneens wooneenheden (met badkamer en keuken) gerealiseerd. De vijfde verdieping is gereserveerd voor kantoorruimte.

Voor de renovatie is het PLEM-kantoor vrijwel helemaal gestript. De wanden en cementvloeren zijn op alle verdiepingen verwijderd voor het aanleggen van vloerverwarming, waarna nieuwe cementdekvloeren zijn aangebracht. De verdiepingen zijn opnieuw ingedeeld met metalstud binnenwanden. De buitengevel is voorzien van geïsoleerd gevelstucwerk en van nieuwe stalen kozijnen met zonwerend glas.

Nieuwbouw

Op de voormalige parkeerplaats zijn vijf extra woonblokken met 38 wooneenheden toegevoegd, rond een binnenplaats met de bestaande bomen. Deze nieuwbouw is drielaags met op de begane grond woonkamers en keukens, op de eerste verdieping slaapkamers, een badkamer en wc en op de tweede verdieping ook slaapkamers.

Projectdetails


Opdrachtgever
Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)


Architect
Buro BEB


Constructeur
IMD


Adviseur
BBC bouwmanagement


Adviseur installaties
Wolf + Dikken adviseurs


Realisatieperiode
januari 2019 - mei 2020


Delen

Meer afbeeldingen