Uitbreiding Museum de Fundatie, Zwolle

Het museum is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan de rand van de Zwolse binnenstad. Naar een ontwerp van Bierman Henket architecten heeft BAM Utiliteitsbouw regio Oost boven op het huidige museum een ellipsvormige constructie gerealiseerd.

De uitbreiding, een ontwerp van Hubert-Jan Henket, biedt plaats aan twee tentoonstellingszalen met een gezamenlijk oppervlak van bijna 1000m². Een groot ovaal raam geeft uitzicht op de historische binnenstad. Aan de buitenkant is de opbouw bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels. De uitbreiding wordt als een keramische wolk optisch opgetild en zweeft boven het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw.

Om het gevraagde effect te bereiken werden door Koninklijke Tichelaar Makkum in nauw overleg met Hubert-Jan Henket verschillende proeven uitgevoerd. Uiteindelijk is gekozen voor een bekleding van wigvormige tegels met een witte glazuur, die wordt afgewisseld met lichtblauwe accenten. Veel aandacht is besteed aan het aanbrengen en de verdeling van de keramische elementen. De modules hebben twee maten en de wigvormige tegels zijn willekeurig geplaatst, waardoor het licht onvoorspelbaar als de lucht en op vele manieren gereflecteerd wordt

Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19de-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon voor de toekomst. De nieuwbouw komt tegemoet aan de vraag naar extra ruimte voor de zo succesvolle sandwich van publiekstrekkers en specialistische tentoonstellingen.